Waarschuwingsbord van de Belgische buurtspoorwegen

Musée du Tram Vicinal

Een duik in het Belgische tramverleden

Langs de vroegere spoorlijn 109 tussen Mons en Chimay rijden vandaag geen treinen meer, maar wel historische stoom-, diesel- en elektrische tramrijtuigen van de Belgische buurtspoorwegen.

Toen de spoorlijn begin 1993 buiten gebruik werd gesteld, werd het normaalspoor namelijk vervangen door het meterspoor dat werd gebruikt door de Belgische buurtspoorwegen, een lokaal netwerk van tramlijnen dat in 1884 werd aangelegd om landelijke regio's te ontsluiten. 

Op het hoogtepunt in het interbellum had het buurtspoornet een recordlengte van 3942 kilometer, maar na de Tweede Wereldoorlog ontrafelde het tramnet door de opkomst van auto's en vrachtwagens. Vandaag herinneren het historisch tramerfgoed aan een van de meest fijnmazige tramnetwerken ter wereld.

25 historische tramrijtuigen

Zo werd in het Waalse Thuin op het einde van de twintigste eeuw een depot neergepoot dat onderdak geeft aan meer dan 25 historische tramrijtuigen waaronder PCC-trams, dieselrijtuigen, en een stoomtram van de buurtspoorwegen, maar ook goederenwagons en de open rijtuigen die 's zomers werden ingezet. 

Bestuurdersposten

Je kan ook aan boord klimmen van de rijtuigen om een glimp op te vangen van de luxueuze dan wel spartaanse houten interieurs van weleer en om de bestuurdersposten eens van dichtbij te zien.

Tramritten

Naast de tramrijtuigen vind je ook andere typische objecten die werden gebruikt bij de buurtspoorwegen zoals een ladderwagen om aan de bovenleiding te werken, tickets, verkeersborden, tijdstabellen, rolfilms, posters en meer. 

Regelmatig zet het museum ook historische tramritten op touw op het traject tussen Lobbes en Thuin of tussen Thuin en Biesme-sous-Thuin.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over