Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Sporen van de vergeten Friedhofsbahn

Friedhofsbahn Berlijn

Sporen van de vergeten Friedhofsbahn

De Friedhofsbahn voerde inwoners van het Duitse Berlijn-Wannsee snel en goedkoop naar het Südwestkerkhof. Tot de DDR in 1961 de lijn doorknipte.

31 december 2014

Delen op Facebook Delen op Twitter

De eensporige S-Bahn startte in het Berlijnse Wannsee en bereikte 4,2 kilometer verder, na een halte in het station Dreilinden, het kerkhof in Stahnsdorf. De lijn heeft er haar naam "Friedhofsbahn" (kerkhoflijn) aan te danken.

In 1913 werden de sporen aangelegd, maar in de nacht van 13 augustus 1961 knipt de DDR de lijn in twee om ontsnappingspogingen te verhinderen. Op de amper 48 jaar oude S-Bahnlijn zullen nooit meer treinstellen denderen.

Sporen nagenoeg verdwenen

Enkele honderden meter rails blijven nog over van de 4,2 kilometer lange  spoorverbinding tussen Wannsee en het kerkhof Südwestfriedhof bij  Stahnsdorf. Het traject werd in 1913 geopend maar na amper 42 jaar doormidden geknipt door de bouw van de Berlijnse Muur. Veel van de  sporen zijn zowel in het Oosten als in het Westen tijdens de jaren '70  verwijderd.

Dark

Bij kijkers van de Duitse Netflix-serie Dark doet de spoorlijn misschien een belletje rinkelen: de scènes op de sporen en onder de brug zijn hier ingeblikt.

Voorbij de overbrugging van de Köningsweg leiden trappen je naar de verdwenen perrons van het voormalig station Dreilinden.

Via een stalen brug over het Teltowkanaal en enkele bruggen nadert de Friedhofsbahn haar eindbestemming.

Nabij de eindhalte Stahnsdorf.

Perron van de eindhalte bij het kerkhof in Stahnsdorf.

Delen op Facebook Delen op Twitter