In de zomer van 1945, slechts luttele maanden nadat het Derde Rijk was uitgeschakeld, liet de Sovjetregering het Panzerdenkmal oprichten in de buurt van de AVUS-snelweg.

A115-snelweg
In 1940 werd de A115 aangelegd, een snelweg dwars door het bos Düppeler Forst ten westen van Berlijn.
24 oktober 2013
De bouw van de Berlijnse Muur betekende twintig jaar later echter de doodsteek voor de snelweg. Aangezien de A115 verschillende keren de grens tussen West- en Oost-Duitsland kruiste, bood dit te veel ontsnappingsmogelijkheden.
De A115 werd daarom verlegd en maakte vanaf 1969 een grote boog ten zuiden van de grenszone, een tracé dat je tot op de dag van vandaag volgt om Berlijn binnen te rijden. Het asfalt op het vroegere traject van de A115 mag dan opgebroken zijn, toch vind je nog sporen terug van de snelweg.
Viaduct



Als je het pad op het uiteinde van de Teerofendamm westwaarts volgt, beland je bij een eerste spoor van de oude A115, namelijk een nutteloos bruggencomplex waar de Stammbahn de snelweg overbrugde. De Stammbahn verdween na de Tweede Wereldoorlog van het toneel als gevolg van de zware oorlogsschade.
Teltowkanaal


Als je verder het vroegere snelwegtracé volgt, bereik je de Teltowkanalbrücke. Via deze brug stak de A115 het Teltowkanaal over. Het kanaal was niet alleen een natuurlijke barrière, maar ook de grens tussen West-Berlijn en de DDR.
Dat is er nog altijd aan te zien. Bovenop de brug bevond zich het Amerikaanse Checkpoint Bravo. Tussen de plassen mos en onkruid zie je nog wegmarkeringen die stammen uit die tijd. Na de heraanleg van de A115 werden de brug en het checkpoint nutteloos. Al meer dan een halve eeuw rijden er geen auto's, bussen en vrachtwagens meer.
Verlaten wegrestaurant

Net voorbij de brug vind je een hermetisch afgesloten en in onbruik geraakte Raststätte en restaurant terug langs het oude tracé van de A115.
Niemandsland
Naast sporen van de autosnelweg heeft ook de grens tussen West- en Oost-Berlijn littekens achtergelaten. Zo hebben de Oost-Duitse grensbewakers her en der versperringen achtergelaten: aan elkaar gelaste spoorstaven, vermoedelijk afkomstig van de Friedhofsbahn.


Het niemandsland langs de Berlijnse Muur is tientallen jaren later nog altijd perfect herkenbaar in het bos.
- Bahninfo.de: Alte Autobahn zwischen Kreuz Zehlendorf - Dreilinden - Potsdam
- Geschichtsspuren.de: Autobahn - Grenzübergangsstelle Dreilinden-Drewitz
Voormalig traject A115
Teerofendamm
Berlijn
Duitsland
Halte: Berlin-Wannsee (S1 of S7)