De inwoners van het Duitse dorpje Wünsdorf krijgen in de Tweede Wereldoorlog een pak buren erbij, wanneer het leger in sneltempo bunkers optrekt om er het oppercommando te verstoppen.

Concentratiekamp Luna
In de Schönholzer Heide strekt een 40 meter lange bunker zich uit tussen de bomen: het laatste spoor van het concentratiekamp Luna.
1 april 2019
Tussen 1940 en 1945 was dit het tweede grootste dwangarbeiderskamp van Berlijn: het Luna-Lager. De bunker, het enige restant ervan, deed eerst dienst als schuilbunker en later als communicatiebunker.
Het concentratiekamp Luna heeft zijn morbide naam te danken aan het pretpark Luna dat in de jaren 1930 naar de Schönholzer Heide verhuisde.



Barakken
Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog kon het contrast niet groter zijn: het reuzenrad, de achtbaan en onvermijdelijke Biergarten ruimden plaats voor barakken waar de dwangarbeiders werden opgesloten.
Pas in april 1945 werd het kamp bevrijd door het Rode Leger. Niet toevallig vind je vlakbij de Russische militaire begraafplaats Schönholzer Heide.

- Jonge Historici: De Schönholzer Heide. Van ‘Traumland’ naar dwangarbeiderkamp
- Pankower Chronik: die Bunker in der Schönholzer Heide
Schönholzer Heide, Berlijn (Duitsland)
S-Bahn: Berlin-Schönholz