Paleis van Karel van Lotharingen

Paleis van Karel van Lotharingen

Een van de meest bedreigde Europese sites

De Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra heeft de ruïnes van het Paleis van Karel van Lotharingen in Mariemont toegevoegd aan de shortlist van meest bedreigde monumenten

Maria van Hongarije, een dochter van Filips de Schone, kreeg in de zestiende eeuw Binche onder haar hoede. Haar verblijf bleef niet onopgemerkt. 

Heuvel van Maria

In de stad zelf liet ze een paleis bouwen, in de bossen van Morlanwelz trok ze een jachtpaviljoen op in wat we vandaag kennen als het domein van Mariemont, letterlijk vertaald: de heuvel van Maria. 

Karel van Lotharingen

Twee eeuwen later was het paviljoen van Maria van Hongarije zo vervallen dat hertog Karel Alexander van Lotharingen er tabula rasa mee maakte. Hij bouwde een nieuw paleis maar dat was geen lang leven beschoren. 

Het paleis werd namelijk in de as gelegd en geplunderd in de nasleep van de Franse Revolutie toen Franse en Oostenrijkse troepen elkaar troffen in 1794.

Steenkoolindustrieel Warocqué

Het domein kwam nu in handen van de familie Warocqué, actief in de steenkoolmijnen. Zij verwerkte de ruïnes van het kasteel in een riante tuin waarvoor de Engelse landschapsparken model stonden. 

Het familiekasteel van de Warocqués is in 1961 uitgebrand. De antieke kunstcollectie die de familie verzamelde in Egypte, Griekenland en het Verre Oosten, werd door Raoul Warocqué geschonken aan de Belgische staat. In het Musée de Mariemont kan je zijn verzameling bezoeken.

Familiegraf

Het park zelf ligt nog altijd bezaaid met paviljoenen, prieeltjes en kunstwerken.

In een lommerrijk hoekje van het park van Mariemont kom je het mausoleum tegen waar de Warocqués begraven liggen.

Ruïnes

De ruïnes van het paleis van Karel van Lotharingen werden in 2003 geklasseerd als een uitzonderlijke Waalse site, maar daar bleef het dan ook bij. De overblijfselen liggen te vervallen. 

Door het paleis toe te voegen op de shortlist van de 11 meest bedreigde Europese sites, moedigt Europa Nostra de instandhouding aan van de ruïnes en het opnieuw toegankelijk maken ervan.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over