Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Torengebouw van het weeshuis van Morlanwelz

Weeshuis van Morlanwelz

Weeshuis van Morlanwelz

Het voormalige weeshuis van Morlanwelz is nog maar een schim van zichzelf. Nochtans was het begin twintigste eeuw het sociale uithangbord van de liberale filantroop Raoul Warocqué.

1 februari 2022

Delen op Facebook Delen op Twitter

Raoul Warocqué spendeerde het fortuin van zijn familie aan een riante collectie Griekse, Romeinse en Egyptische kunst. Aan geld was er dan ook geen gebrek. Raoul was de achterkleinzoon van Nicolas Warocqué die aan de basis lag van een goed gevuld spaarvarken. Hij baatte begin negentiende eeuw verschillende steenkoolmijnen uit in Henegouwen en bezat ontelbare eigendommen.

Sociaal project

Naast kunst verzamelen, schopte Raoul Warocqué het net als zijn voorouders tot burgemeester van Morlanwelz.

Op een boogscheut van het station stichtte hij het 'Athenée du Centre' om een tegenwicht te bieden aan de katholieke scholen die als paddenstoelen uit de grond schoten. Warocqué liet het daar niet bij.

Hij bouwde er ook een materniteit, een crèche en weeshuis die een voor een bekroond werden met een klokkentoren door architect Ghislain Demoulin.

Art nouveau

De eerste twaalf wezen namen begin oktober 1910 hun intrek in het weeshuis dat niet naar god, maar naar Warocqué zelf vernoemd werd. De Guide Modern and Contempoary architecture Mons ontwaart er trouwens lichte art-nouveautrekjes in.

Een zware brand heeft het weeshuis in 1992 vernield. De uitgebrande resten werden gesloopt, wat overblijft zijn de klokkentoren en enkele muren die bevroren zijn in de tijd. Bovenop de toren werd in 2000 een nieuwe, 12 meter hoge spits geplaatst.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over