Het voormalige weeshuis van Morlanwelz is nog maar een schim van zichzelf. Nochtans was het begin twintigste eeuw het sociale uithangbord van de liberale filantroop Raoul Warocqué.
Woningen
De Heren van Grimbergen, het adelijke geslacht de Mérode, Van Glymes en Van der Aa. Aan bewoners met een eigen wapenschild geen gebrek in het Prinsenkasteel van Grimbergen.
Toen Limburg begin 20e eeuw het eldorado werd van België en steenkoolmijnen uit de grond rezen als paddenstoelen, verschenen in hun kielzog ook tuinwijken, ingenieurs- en directeurswoningen.
Voorjaar 1969. De straten van Orgosolo worden behangen met affiches van de Italiaanse regering. Herders en boeren worden gesommeerd de weides rond Pratobello, vlak bij Orgosolo, te verlaten.
Aardverschuivingen en overstromingen hebben de inwoners van Gairo uit hun steeds gammelere huisjes verjaagd.
Er waait een doodse stilte door de straten van het mijndorp Asproni. Halfweg de twintigste eeuw trok de laatste inwoner hier de deur achter zich dicht.
Zaterdag 10 juni 1944, luttele dagen na de landing van de geallieerden in Normandië. Majoor Diekmann en zijn Waffen SS'ers marcheerden kort na de middag het Franse dorpje Oradour-sur-Glane binnen.
Op 4 februari 1966 stormde een medewerker van stroombedrijf Iberduero het schooltje van Jánovas binnen. Hij sleurde de lerares bij haar haren naar buiten en zette de getraumatiseerde kinderen op straat.
Sinds 2006, toen de bejaarde bewoners van kasteel Wolvenhof de deur achter zich dicht trokken, staat het kasteel Wolvenhof te verkommeren. Aan plannen geen gebrek, maar een nieuwe bestemming is er nog altijd niet gevonden.
Het park van het Oost-Vlaamse Lede is al sinds 1200 de uitvalsbasis van de Heren van Lede. Ze lieten er een riant slot bouwen en kregen in 1633 promotie, toen ze de titel van markies kregen.
Het polderdorpje Doel ligt op de linkeroever van de Schelde en wordt omsingeld door de kerncentrale van Doel en het nieuwe Deurganckdok dat in 2005 in gebruik genomen werd.
Aan de kanaalboorden van de Franse stad Roubaix heeft deze leegstaande wijk plaats gemaakt voor nieuwe woningen.
Het Kunsthaus Tacheles, temidden de joodse wijk aan de Oranienburger Strasse in Berlijn, sloot in september 2012 definitief de deuren. De sluiting lokte veel protest uit, het kunstencentrum lokte jaarlijks zo'n 400.000 bezoekers.
De wijk het Zandeken in Evergem is vanaf 2006 van de kaart geveegd om plaats te ruimen voor de uitbreiding van de Gentse haven en het Kluizendok.