Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Sint-Gerardusschool

Het laatste gebouw van de wereldexpo in 1913

Het enige overblijfsel van de wereldtentoonstelling in 1913 in Gent ligt gekneld op een parking tussen twee supermarkten: de Sint-Gerardusschool.

17 februari 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het schooltje maakte tijdens de Wereldtentoonstelling van Gent deel uit van het "Modern Dorp" en diende als prototype voor de bouw van scholen in landelijke gemeenten. Vandaar haar koosnaam "moederschool".

De gemeenten konden hier de mosterd halen om nieuwe scholen te bouwen. En dat was nodig: door de invoering van de algemene leerplicht in 1914 moest elk kind, rijk of arm, voortaan basisonderwijs genieten.

Verhuis

Na de expo werd de modelschool steen voor steen afgebroken en verhuisd naar de huidige locatie, een kilometer verderop.

Al in september 1914 was de klus geklaard: toen werd de school ingewijd en konden de kinderen plaats nemen op de schoolbanken.

Lessen worden er nu niet meer gegeven: in 1983 werd de Sint-Gerardusschool opgedoekt en nam hulporganisatie 't Geraarke er zijn intrek.

Bedreigd

Ook al is de modelschool het enige overblijvend gebouw van de wereldtentoonstelling in Gent, het gebouw is bedreigd. Een vlakbij gelegen warenhuis wil het pand slopen om te kunnen uitbreiden. Iets waar de werkgroep ‘Red het laatste gebouw van de wereldtentoonstelling 1913’ zich met hand en tand tegen verzet.

De hulporganisatie is duidelijk gewonnen voor het idee van een nieuwbouw. De gevel van de modelschool zou bij een mogelijke sloop elders gereconstrueerd kunnen worden.

Delen op Facebook Delen op Twitter