Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Charbonnage des Wagneaux

Verdwenen ruïne charbonnage des Wagneaux

De ruïnes van de oude steenkoolmijn des Wagneaux in Colfontaine hebben plaats geruimd voor nieuwe administratieve gebouwen van de gemeente.

6 januari 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

Veel bleef er toch al niet van over: winterstorm Eleanor blies begin 2018 het dak van de voormalige steenkoolmijn. Werk uitgespaard voor de gemeente Colfontaine, die het complex toch al wilde slopen.

Bakstenen, beton, metalen en blauwsteen uit het oude monument zullen hergebruikt worden in de nieuwbouw, een pilootproject in Wallonië.

Salle des pendus

De mijn, volgens de website Belgische Steenkoolmijnen tot diep in de jaren '50 van de vorige eeuw in gebruik, was een onderdeel van de Charbonnage d'Hornu et Wasmes. De roepnaam ervan varieert van Wagneaux over Vanneaux tot Vanaux.

Het monumentale gebouw gaf onderdak aan de vestiaire, de  "Salle des pendus", waar de mijnwerkers hun kleren met kettingen tot tegen het plafond hesen. De gevel bestaat uit 18 traveeën.

La Bantuelle

Volgens Paul Berckmans werd het gebouw loodrecht gebouwd tegen de 2 schachttorens, die samen met de machinegebouwen gesloopt zijn. Nadat de mijn werd opgedoekt gaf het bakstenen complex onderdak aan materiaal van de firma Bantuelle.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over