Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Steenkoolmijn Marcasse

Marcasse

Marcasse: Van Gogh in de Borinage

Van december 1878 tot oktober 1880 hokt Vincent Van Gogh in de Borinage, waar hij zelfs 700 meter afdaalt in de steenkoolmijn van Marcasse.

 

5 mei 2015

Delen op Facebook Delen op Twitter

Van Gogh woont in bittere armoede in Petit-Wasmes, om de hoek van de Charbonnage de Marcasse, waarin hij in april 1879 ook afdaalt.

Als predikant ontfermt hij zich over de mijnwerkers. Hij bewondert hun zware levensomstandigheden en wordt door hen en het industriële landschap geïnspireerd om houtskooltekeningen te schetsen.

In de brieven aan zijn broer Theo, klinkt het: "Het is een sombere plek en bij 't eerste gezigt heeft alles in den omtrek iets akeligs en doodsch."

 

Na een half jaar moet Van Gogh al opkrassen: de protestantse gemeenschap vindt hem te fanatiek en te moeilijk in de omgang, hij verkast naar het nabijgelegen Pâturages.

Mijngas

Marcasse herinnert niet enkel aan Van Gogh. Een monument in een nis van de mijn herdenkt de 17 mijnwerkers die hier om het leven kwamen bij een gasontploffing op 13 januari 1953.

In 1958 valt het doek voor Marcasse, worden de 2 schachtbokken gesloopt en verkruimelt de rest van de fabrieksgebouwen (die trouwens niet dateren uit het Van Gogh-tijdperk, maar uit 1920), tot ruïnes.

 

De deksteen bovenop de 1227 meter diepe put n°7 van Saint Antoine, afgesloten in 1960.

 

Toekomstmuziek

Naar aanleiding van Mons 2015 vinden er geregeld evenementen plaats in Marcasse. De groeiende interesse wakkert ook de vraag aan om de mijn te bewaren, zoals deze koeltoren met waterreservoir.

 

Van de tegen de 100 mijnen in de Borinage blijven er slechts een handvol over, zoals Crachet-Picquer in Frameries, le Grand Hornu of Sauwartan.

De Nederlandse architect Monique van den Berg tekende plannen uit voor een toeristische herbestemming van Marcasse, waarvoor via crowdfunding geld ingezameld zal worden.

De terrils van Marcasse en omgeving rondom de steenkoolmijn hebben alvast een tweede leven gekregen als beschermd natuurgebied, waar zeldzame soorten op de terrils en in de waterlopen leven.

 

Dit kleine pad, met aan de linkerkant de mijn van Marcasse, slingert zich langs de terrils tot aan de voormalige spoorlijn 98, die nu vervangen is door een fietspad. Elke mijn was verbonden met een spoorlijn om de steenkool te kunnen wegvoeren.

 

Huisjes gebouwd door het steenkoolbedrijf in de Rue du Berchon, op een boogscheut van de mijn van Marcasse.

 
Delen op Facebook Delen op Twitter