Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Mijnschacht van Big Pit

Big Pit in Blaenavon

Ondergronds in Big Pit

Hoe komt het dat een Welsch dorp, nog geen schort groot, in de 19de eeuw een van de hoofdrolspelers wordt in de industriële revolutie? Dankzij onder andere Blaenavon Ironworks en kolenmijn Big Pit.

1 oktober 2016

Delen op Facebook Delen op Twitter

Over de juiste begindatum van Big Pit bestaat discussie, feit is dat de mijn tussen 1880 en 1895 uitgroeit tot een van de grootste mijnen in de regio en dat er op het hoogtepunt 1.399 mensen aan de slag zijn.

Daar komt allemaal een eind aan wanneer Big Pit op 2 februari 1980 de handdoek in de ring gooit, net voor Margaret Thatcher vanaf 1984 de Engelse en Welsche steenkoolindustrie kortwiekt.

Blaenavon

Groot-Brittannië

Blaenavon

Londen

Nationaal mijnmuseum

In 1983 al heropent het als museum en na enkele turbulente beginjaren wordt het industriële landschap van Blaenavon, met Big Pit en Blaenavon Ironworkserkend als UNESCO werelderfgoed.

Frisse lucht

Het ventilatiegebouw blaast (nu nog altijd) verse lucht in de mijn en verwijdert gevaarlijke gassen. 

Je kunt immers nog tot 90 meter ondergronds afdalen in het gezelschap van een oud-mijnwerker.

Batterijen boven

Aangezien Big Pit daardoor nog altijd geklasseerd staat als een werkende mijn, gelden er strikte regels van de HM Inspectorate of Mines: je krijgt een zelfredder mee en alles wat batterijen bevat, blijft bovengronds, gaande van autosleutels tot horloges.

Vandaar dat je hier geen foto's terugvindt van de ondergrondse galerijen.

Stallen

In de aardedonkere tunnels zie je onder meer de paardenstallen. Voor de komst van locomotieven voerden paarden immers het loodzware werk uit in de nauwe tunnels.

In de Britse mijnen werkten er eind 19de eeuw zo'n 200.000 paarden, die maanden- of zelfs jarenlang hun dagen sleten in het donker.

Industrieel landschap

Op de heuvels die Blaenavon omarmen, vind je nog andere restanten van de vroege steenkoolindustrie terug.

Dit industriële landschap speelt mee een rol in de erkenning van Blaenavon als werelderfgoed en wordt dankbaar gebruikt voor filmopnames, bijvoorbeeld voor de aflevering over de mijnramp van Aberfan in "The Crown".

Hill's Pit

De sokkel van een schoorsteen is een van die sporen.

Het is het enige dat nog overeind staat van de Hill's Pit, die in 1894 de deuren sluit.

Delen op Facebook Delen op Twitter