Oude hoogovens

Blaenavon Ironworks

IJzer in Wales: Blaenavon Ironworks

Dankzij het gebruik van 18de eeuwse spitstechnologie -steenkool en stoom- groeit Blaenavon Ironworks in het zuiden van Wales uit tot de op een na grootste ijzerproducent ter wereld.

De eerste hoogoven van het Welsche Blaenavon komt in 1789 op stoom. Letterlijk: het is in die tijd pas de tweede oven ter wereld die extra opgewarmd wordt met een stoomblaasmachine.

IJzeren Wales

Dankzij Blaenavon Ironworks, en vooral Merthyr Tydfil, ontpopt Zuid-Wales zich tot een van de grootste ijzerproducenten ter wereld tegen 1800.

Blaenavon Ironworks breidt gestaag uit: in 1810 verrijzen hoogoven 4 & 5.

IJzergieterij

Tegen 1812 spuwen de 5 hoogovens samen meer dan 14.000 ton ijzer uit in de ijzergieterijen.

Waterbalanstoren

In 1839 werd er een waterbalanstoren bijgebouwd, die het afgewerkte ijzer (en later staal) via een hydraulische lift naar boven hijst om weg te voeren via het kanaal.

IJzer en staal

Aanvankelijk wordt er in Blaenavon alleen ijzer gemaakt. Vanaf 1870 vloeit er ook staal buiten en verandert de naam in Blaenavon Iron & Steel company.

Thomas-proces

In 1877 ontdekken Sidney Gilchrist Thomas en Percy Gilchrist in Blaenavon hoe ze staal kunnen produceren uit fosforhoudende ijzerertsen (dat je vindt in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg), het zogenaamde Thomas-proces.

De ontdekking geeft Blaenavon nog enkele jaren respijt, maar de ijzerproductie stopt volgens Engineering Timelines in 1904, de staalproductie in 1938.

Sinds 2000 is het industriële landschap van Blaenavon, met het vlakbij gelegen Big Pit en de Ironworks, uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Het vormt het best bewaarde hoogovencomplex uit het prille begin van de industriële revolutie: de 2 resterende hoogovens 4 & 5 dateren namelijk van 1810.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over