Spoorviaduct voor steenkooltransport in Noord-Frankrijk

Spoorlijn Anzin-Péruwelz

Roestige herinnering aan het mijnverleden

Een grensoverschrijdende spoorlijn verbond vanaf 1874 het Belgische Péruwelz met de Franse gemeente Anzin. Doel was steenkool uit het Noord-Franse mijnbekken uit te voeren naar België.

De spoorlijn kwam er dan ook op initatief van de Compagnie des mines d'Anzin, een Franse mijnreus die in 1757 werd opgericht en tientallen mijnen rond Condé-sur-l'Escaut , Anzin en Denain exploiteerde.

Nationalisering

Vanaf het midden van de twintigste eeuw kwam de Noord-Franse steenkoolindustrie echter in zwaar weer. De nationalisering van de Noord-Franse mijnen na afloop van de Tweede Wereldoorlog luidde het einde in van de eeuwenoude Compagnie des mines d'Anzin.

Niet alleen de mijnen, ook de spoorverbindingen bleken amper nog geld in het laatje te brengen. Het ene station na het andere werd gesloten en in 1963 reden niet langer treinen tussen België en Frankrijk. 

Fiets- en wandelpad

De sporen zijn vandaag uitgebroken en de vroegere spoorwegbedding op Frans grondgebied werd tussen 2015 en 2017 heraangelegd als een fietspad, de 19 kilometer lange 'Voie Verte des Gueules Noires' die onder meer dit ijzeren spoorviaduct kruist. Aan de Belgische kant van de grens werd het 2,1 kilometer lange lijntje heraangelegd als RAVeL, een wandel- en fietspad. 

Ontdek alle hoogtepunten in deze mijnstreek via onze uitgestippelde fietsroute In het spoor van de Noord-Franse mijnwerkers.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Lees je als eerste de nieuwste verhalen.

Krijg toegang tot Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!