Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Treinstation van Fresnes

Chemin de fer d'Anzin

Kolenspoor door Noord-Frankrijk

De spoorlijn van het Franse Somain naar het Belgische Péruwelz bediende vanaf 1838 verschillende steenkoolmijnen rond Valenciennes en stak ter hoogte van Vieux-Condé de Belgische grens over.

19 maart 2023

Delen op Facebook Delen op Twitter

De 38 kilometer lange spoorlijn werd gerund door de Compagnie des mines d'Anzin, een mijngigant die bijna twee eeuwen lang de scepter zwaaide in de Noord-Franse steenkoolexploitatie en onder meer de Fosse Arenberg uitbaatte. 

In 1963 doofde het reizigersverkeer uit, later verdween ook het goederentransport. De sluiting van de mijn Ledoux in Condé-sur-l'Escaut gaf de spoorlijn in 1989 de doodsteek. 

Wandel- en fietsroute

De sporen zijn vandaag opgebroken, sinds 2015 werd de spoorlijn nieuw leven ingeblazen als wandel- en fietspad langsheen de relicten van het mijn- en spoorwegerfgoed: de Voie Verte des Gueules Noires.

In Vieux-Condé, waar de spoorlijn Frankrijk verliet, is het grensstation verdwenen, alleen een schakelgebouw ter hoogte van de voormalige overweg aan Rue Jean Jaurès bleef overeind en werd gerestaureerd. 

Sinds 2014 kan je op de laatst van het vroegere station op de tram stappen richting Valenciennes. Wij blijven echter het tracé volgen van de voormalige spoorlijn.

Spoorbrug

Nadat je ruim een kilometer zuidwaarts fietst of stapt, beland je aan een ijzeren viaduct. Via deze brug stak de spoorweg de D954 over. 

Schakelgebouw

De volgende halte van de lijn lag een vijftal kilometer verderop, namelijk in Fresnes-sur-Escaut. Daar fiets je op de vroegere spoorbaan eerst langs een schakelgebouw dat, net als in Vieux-Condé, een opknapbeurt kreeg.

Stationsgebouw van Fresnes

Vlakbij vind je de perrons van het station Fresnes waar zowel het stationsgebouw als de schuilhuizen bewaard bleven. 

Het station dateert van begin negentiende eeuw en de gevel verwelkomde reizigers met rijke geometrische motieven in rode, witte en grijze bakstenen. Na de ontmanteling van de spoorlijn in de jaren 1980 ontsnapte het station aan de sloophamer. 

Vandaag maakt het gebouw deel uit van de 353 elementen van het Noord-Franse mijnbekken die ingeschreven zijn als Unesco Werelderfgoed. Het station was recent een van de opnamelocaties voor de televisieserie Germinal die in 2021 werd uitgezonden op France 2.

Delen op Facebook Delen op Twitter