Draaischijf aan het voormalige station van Montzen

Draaischijf in Montzen

De verdwenen draaischijf van Montzen

Een 75 jaar oude draaischijf vlak bij het voormalige station van Montzen is van de kaart geveegd.

De draaischijf lag al een jaar of dertig stof te vergaren toen de Belgische spoorwegen eind 2017 besliste het ding in de etalage te zetten. Geïnteresseerden moesten de schijf wel op eigen kosten demonteren en verhuizen.

Verhuiswagen

De Association Patrimoine ferroviaire et tourisme (PFT) bracht het hoogste bod uit en wilde de draaischijf al op de verhuiswagen naar Namen laden. Daar kon de schijf nog van pas komen voor de Chemin de fer du Bocq.

Alleen: net voor het afsluiten van de biedingen heeft de Waalse minister voor erfgoed René Collin de draaischijf tijdelijk op de lijst van beschermd erfgoed gekeild.

Daardoor werd de verkoop voorlopig opgeschort en kregen erfgoedverenigingen een jaar de tijd om een reddingsplan neer te pennen.

Bodemsanering

PFT was namelijk niet de enige die op de schijf aasde. Ook de leden van de Chemin de Fer des trois Frontières (CF3F) hadden hun zinnen op de draaischijf gezet.

Een verhuis zagen zij niet zitten. Zij droomden van een toeristische spoorlijn tussen het station van Hombourg en de opgekalefaterde draaischijf.

Of de vervuilde bodem onder de draaischijf gesaneerd moest worden, was nog in nevelen gehuld, net als wie er dan moest opdraaien voor de kosten ervan.

Zeldzaam

Hoe de discussie tussen de PFT en CF3F uitdraaide, is onduidelijk. Sinds 2018 ontbreekt namelijk elk spoor over de draaischrijf in de Waalse dagbladen. Wie er de satellietfoto's van WalonMap bijhaalt, merkt dat de draaischrijf met zijn 24 meter diameter van de aardbodem verdwenen is. Waarheen is onduidelijk.

In elk geval zijn ze een zeldzame soort in Wallonië. In Treignes ligt er nog eentje, langs de Vennbahn vind je nog de kuilen ervan in Sourbrodt en bij Born. Verder liggen er nog exemplaren in de rangeerstations van Gouvy, Kinkempois en Stockem.

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over