Draaischijf aan het voormalige station van Montzen

Draaischijf in Montzen

De verdwenen draaischijf van Montzen

Een 75 jaar oude draaischijf vlak bij het voormalige station van Montzen is van de kaart geveegd.

27 mei 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

De draaischijf lag al een jaar of dertig stof te vergaren toen de Belgische spoorwegen eind 2017 besliste het ding in de etalage te zetten. Geïnteresseerden moesten de schijf wel op eigen kosten demonteren en verhuizen.

Verhuiswagen

De Association Patrimoine ferroviaire et tourisme (PFT) bracht het hoogste bod uit en wilde de draaischijf al op de verhuiswagen naar Namen laden. Daar kon de schijf nog van pas komen voor de Chemin de fer du Bocq.

Alleen: net voor het afsluiten van de biedingen heeft de Waalse minister voor erfgoed René Collin de draaischijf tijdelijk op de lijst van beschermd erfgoed gekeild.

Daardoor werd de verkoop voorlopig opgeschort en kregen erfgoedverenigingen een jaar de tijd om een reddingsplan neer te pennen.

Bodemsanering

PFT was namelijk niet de enige die op de schijf aasde. Ook de leden van de Chemin de Fer des trois Frontières (CF3F) hadden hun zinnen op de draaischijf gezet.

Een verhuis zagen zij niet zitten. Zij droomden van een toeristische spoorlijn tussen het station van Hombourg en de opgekalefaterde draaischijf.

Of de vervuilde bodem onder de draaischijf gesaneerd moest worden, was nog in nevelen gehuld, net als wie er dan moest opdraaien voor de kosten ervan.

Zeldzaam

Hoe de discussie tussen de PFT en CF3F uitdraaide, is onduidelijk. Sinds 2018 ontbreekt namelijk elk spoor over de draaischrijf in de Waalse dagbladen. Wie er de satellietfoto's van WalonMap bijhaalt, merkt dat de draaischrijf met zijn 24 meter diameter van de aardbodem verdwenen is. Waarheen is onduidelijk.

In elk geval zijn ze een zeldzame soort in Wallonië. In Treignes ligt er nog eentje, langs de Vennbahn vind je nog de kuilen ervan in Sourbrodt en bij Born. Verder liggen er nog exemplaren in de rangeerstations van Gouvy, Kinkempois en Stockem.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief