Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Monument van het Sowjetisches Ehrenmal

Sovjetmonumenten in Berlijn

Sovjetmonumenten in Berlijn

In elke wijk van Berlijn stoot je nog op Russische gedenkplaatsen voor de soldaten van het Rode Leger die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.

28 december 2015

Delen op Facebook Delen op Twitter

In het Berlijnse Treptower Park vind je het belangrijkste monument terug, aangelegd in 1949. Je komt er binnen langs deze twee rode granieten blokken, die de Sovjetvlag voorstellen.

Voor elke vaandel bevindt zich een knielende soldaat. Het duo waakt over de meer dan 7.000 Russische soldaten die hier begraven liggen.

De trappen aan de voet van de 2 vaandels leiden je naar het grafveld, waarlangs aan elke zijde 8 sarcofagen uit kalksteen staan, symbool voor de 16 voormalige Sovjetrepublieken.

Op de kunstmatige grafheuvel aan de overzijde van het grafveld vertrappelt een soldaat met zijn legerlaars het hakenkruis.

Aan het 11,6 meter hoge beeld worden jaarlijks op 9 mei (de herdenking van de bevrijding) kransen gelegd.Onder meer de Russische president Poetin kwam hier in 2000 op bezoek.

Sovjetmonument Marzahn

Aan de rafelrand van Berlijn kan je een geometrisch verantwoord Sovjetmonument ter nagedachtenis van de gevallen soldaten opzoeken.

Het naar Sovjetnormen eerder bescheiden monument flankeert het kerkhof van het Berlijnse stadsdeel Marzahn.

Het monument is in 1958 geopend. Centraal staat een 10 meter hoge obelisk uit rode graniet met op de sokkel Duitse en Russische teksten.

Pergola

Een pergola vormt de achtergrond van het monument. In de urne die daar staat bevinden zich de assen van meer dan 100 soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Delen op Facebook Delen op Twitter