Karlshorst heeft niet alleen een voormalige luchthaven in petto, maar ook een tot een landschapspark omgetoverd rangeerstation en een verdwenen zeppelinloods.

Russische sporen in Karlshorst
In Karlshorst, diep in het oosten van Berlijn, luidde de ondertekening van de capitulatie door Duitsland het einde in van de Tweede Wereldoorlog.
18 december 2011
Een maand voor de capitulatie was het Sovjetleger doorgedrongen tot in het oosten van Berlijn en sloeg ze haar hoofdkwartier op in de Festungspionierschule, een militair bastion waar de Wehrmacht sinds de jaren dertig soldaten opleidde.

De rest is geschiedenis. Het Sovjetleger schakelde tijdens de Slag om Berlijn de laatste nazi's uit, westerse vliegtuigen bombardeerden de stad tot moes. Duitsland stond met de rug tegen de muur. In de nacht van 8 op 9 mei 1945 werd in het officierscasino van de Pionierschule in Karlshorst de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland getekend.
Feestdag
9 mei, de 'Dag van de Overwinning', is tot vandaag de belangrijkste Russische feestdag. Ook in Berlijn wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog nog altijd gevierd, maar dit jaar ligt de klemtoon toch vooral op protestmarsen tegen de Russische invasie in Oekraïne.
Het historische gebouw waar de capitulatie getekend werd, geeft onderdak aan het Deutsch-Russisches Museum Berlin-Karlshorst. Je krijgt er onder meer een verzameling tanks en ander antiek wapentuig van de Sovjets voorgeschoteld. Sinds de Russische inval in Oekraïne werd ook hier de Oekraïense vlag gehesen.


Spionnen
Desondanks bulkt Karlshorst nog altijd van sporen van de Russische doortocht. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog verbouwde de Russische geheime dienst de voormalige Pionierschule van de Wehrmacht tot de grootste buitenlandse KGB-afdeling waar duizenden spionnen en geheim agenten actief waren.
De val van de Muur luidde het einde in van het KGB-hoofdkwartier en in 1992 dropen de laatste spionnen af. De leegstaande kazernes en kantoren werden intussen gesloopt.









Zwieseler Straße 4, Berlin