Fort van Vaux

Heroïsche verdediging van een fort

Het Fort de Vaux in Verdun is uitgegroeid tot een symbool van de heldenmoed van de Franse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog de dagenlange belegering en granaataanvallen van het Duitse leger trotseerden.

Na de nederlaag die Frankrijk had geleden tijdens de Frans-Duitse Oorlog van 1870, werden rond een rist Franse steden fortengordels gebouwd. Ook bij Verdun. Het Fort van Vaux werd vanaf de jaren 1880 opgetrokken. 

Bij de start van de Slag om Verdun in 1916 kwam het fort al direct onder vuur. De koepel van het 75 mm-kanon werd door een Duitse granaat onbruikbaar gemaakt.

Vanaf 1 juni 1916 beukte het Duitse leger onophoudelijk op het fort in. Per uur schoten ze tot wel tweeduizend granaten af op het fort, maar de Fransen gaven geen kik. De voerden man-tegen-mangevechten tegen de binnengedrongen Duitsers in de gangen van het fort, trotseerden aanvallen van vlammenwerpers en probeerden uit te breken.

Op 7 juni 1916 gaf de bemanning van het fort zich over. Bij de aanval kwamen bijna drieduizend Duitsers om het leven, in het fort zelf brachten slechts 250 soldaten het er levend vanaf. Hoe nutteloos de gevechten waren, bleek begin november 1916. Toen namen de Fransen het fort opnieuw in nadat de Duitse verdedigingen zich had teruggetrokken. 

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over