Fort van Douamont

Weerloze fort van Douamont

Het fort van Douamont bij Verdun was in 1886 nog maar goed en wel afgewerkt, of het was al achterhaald. 

De bakstenen constructie, waarvan nog delen zijn bewaard, bleek namelijk geen stand te kunnen houden tegen de nieuwe generatie obussen. Daarom werd het versterkt met beton tot in 1913.

Desinformatie

Ondanks de verbeteringswerken aan het fort, viel het bij de start van de Slag om Verdun in februari 1916 bijna zonder slag of moeite in handen van het Duitse leger. Dat was ook wel het gevolg van een handige desinformatiecampagne die was opgezet door de Duitsers. Die hadden de vernieling van de Belgische forten dik in de verf gezet.

Nochtans waren die forten veel lichter bepantserd en opgetrokken in ongewapend beton. De Franse generaals liepen met hun ogen blind in de Duitse val en verloren hun geloof in  grote vestingswerken, met als gevolg dat een van de sterkhouders rond Verdun, het fort van Douamont, in amper vier dagen viel. Na een maandenlange strijd, werd het fort eind oktober 1916 weer ingenomen door het Franse leger.

Kraterlandschap

Het kraterlandschap bovenop het fort getuigt van de ontelbare inslagen. Daartussen steken nog twee kleinere mitrailleurkoepels en een Galopinkoepel dat plaats bood aan een snelvuurkanon hun kop op.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over