Watertoren van Taintignies

Watertoren van Taintignies

Watertoren van Taintignies werd gevloerd

In het voorjaar van 2023 verdween de watertoren van Taintignies, deelgemeente van het Waalse Rumes, voorgoed uit het glooiende landschap. 

De stalen watertoren met een inhoud van 500 m³ dateerde van 1969. Met zijn bolvormige kuip op een smalle schacht bleek hij een typisch verschijnsel te zijn van de jaren zestig.

Ateliers de construction de Jambes-Namur

Aannemer 'Ateliers de construction de Jambes-Namur' trok er een twintigtal van dit type op. Zo vind je in het Limburgse Meeuwen een vergelijkbaar, maar forser uit de kluiten gewassen versie. 

Corrosie

Het grote voordeel van zulke stalen torens was het gunstige prijsplaatje. Voor een stalen watertoren hoestte je in die tijd zes miljoen Belgische frank op, de helft van een klassieke watertoren. Het nadeel? Corrosie. De schacht waarop het bolvormige reservoir rustte, was na vijftig jaar aangevreten door roestvorming. 

Volgens de SWDE, de Waalse drinkwatermaatschappij, was de toestand van de watertoren zodanig slecht dat afbraak de enige optie was. Hij werd toch niet meer gebruikt. 

De watertoren diende oorspronkelijk als noodoplossing bij een eventuele onderbreking van de watertoevoer. De bouw van het reservoir Pic-au-Vent begin deze eeuw maakte de stalen watertoren werkloos. 

De afbraak van de watertoren hing al jaren in de lucht. In 2016 werd de sloopvergunning nog afgekeurd, maar dit jaar was het wel raak. In maart 2023 werd de watertoren tegen de vlakte gelegd. Daar wordt hij verder ontmanteld.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Lees je als eerste de nieuwste verhalen.

Krijg toegang tot Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over