Ontdek het leven en werk van John Cockerill

De Porre

Wijkpark in een oude weverij

Flanellen lakens, katoenen pyjama's en overhemden uit textielbedrijf De Porre vlogen naar alle hoeken van de wereld, waar ze in chique boetieks eindigden. Want katoen van De Porre, dat was kwaliteit.

1 februari 2020

Delen op Facebook Delen op Twitter

Al in 1913, tijdens de Wereldtentoonstelling in Gent, werd de vitrine van De Porre de hemel ingeprezen door de vaderlandse pers: "Zeer mooie soorten flanel met een fraai ontwerp en prachtige kleuren", schreef de krant Journal de Bruxelles. "Deze showroom is een van de meest charmante, de producten zijn er smaakvol tentoongesteld."

Weverij en spinnerij

En zeggen dat De Porre nog maar zes jaar actief was: op 62-jarige leeftijd stond de Gentse industrieel Ernest De Porre in 1907 aan de wieg van de katoenweverij in Gentbrugge, later uitgebreid met een spinnerij.

De textielfabriek zong het tot 1982 uit en werd daarna ingepalmd door verschillende stadsdiensten.

Wijkpark

Meer dan een eeuw na de oprichting ervan, vind je hier (bijna) geen vervallen ruïnes meer, wel sporen van de voormalige spinnerij in een nieuw wijkpark dat in 2013 werd aangelegd.

Tussen de bewaarde bakstenen muren van de ateliers vind je nog de gietijzeren zuilen en vakwerkliggers terug waarop de fabriek steunde. Tegen de muren zijn getuigenissen geschroefd van Gentenaars die hier ooit werkten.

Monnoyer-koeltoren

De betonnen koeltoren is een uniek geval: het werd volgens de Monnoyer-methode gebouwd met geprefabriceerde betonnen elementen.

In België vind je enkel nog in de steenkoolmijn van Zolder een watertoren en schouw terug die volgens dezelfde methode zijn opgetrokken.

Stoftoren

Ook de oude stoftoren bleef bewaard en is omringd door een boomgaard.

De stoomturbine, gebouwd door een Zweedse constructeur (alsof er in Gent niet genoeg machinebouwers waren), wordt bewaard onder een glazen stolp.

Een leegstaande flank van de oude fabriek begrenst het wijkpark. Een deeltje ervan wordt tijdelijk gebruikt als skatehal. Deze gebouwen zouden moeten verdwijnen om plaats te maken voor woningen.

Een herbestemming door Vandendriessche Architecten in samenwerking met BVVR om duimen en vingers bij af te likken, vandaar dat het project in 2017 werd uitgeroepen tot winnaar van de Prijs Publieke Ruimte.

Maar de meest bijzondere attractie in De Porre is de Horta-lijn, die opgebouwd is uit de gevelstenen van het Volkshuis in Brussel, dat in 1965 met de grond gelijk gemaakt werd.

Delen op Facebook Delen op Twitter