Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Volkshuis Horta

Een hoop oude stenen. Of toch niet?

Een rij stenen snijdt het wijkpark "De Porre" in Gentbrugge in tweeën. Wie iets dichter kijkt, ziet al snel dat sommige stenen genummerd zijn en andere een wel heel elegante vorm hebben. Dit is meer dan een hoop oude stenen.

12 maart 2020

Delen op Facebook Delen op Twitter

De Hortalijn, zo heet het werk, is opgebouwd uit blauwe hardstenen die ooit de gevel sierden van het Volkshuis, een art-nouveau-gebouw van de hand van architect Victor Horta.

Horta ontwierp het gebouw eind 19de eeuw in opdracht van de Belgische Werkliedenpartij, dat er zijn hoofdkwartier zou vestigen.

Alleen: de socialistische coöperatie vond het gebouw maar niets. De kosten voor onderhoud swingden de pan uit en art nouveau was intussen uit de mode. In 1965 verdween het Volkshuis tegen de vlakte.

Reconstructie

Door het massale protest tegen de sloop was het plan opgevat om het Volkshuis elders opnieuw te reconstrueren. Daarom werden de belangrijkste onderdelen genummerd en gedocumenteerd. Maar een heropbouw kwam er nooit.

Smeltoven

Na veel omzwervingen, waarbij meer dan 70 ton gietijzeren kolommen aan een Japanse smeltoven verkocht werden door een ijzerhandelaar, belandden de gevelstenen uiteindelijk eind jaren 80 in Gent, waar het MIAT (de vroegere naam van het Industriemuseum) zich erover ontfermde.

De stenen zouden nog jaren in een depot blijven liggen, vooraleer ze in 2014 op elkaar gestapeld werden in het nieuwe wijkpark "De Porre" en zo een definitieve rustplaats kregen.

Delen op Facebook Delen op Twitter