Twee bewaarde schachtbokken van koolmijn Schlagel & Eisen

Zeche Schlagel & Eisen

Oud en nieuw in Schlägel Eisen

Met zijn drie steenkoolmijnen was de Duitse stad Herten lange tijd de grootste mijnstad van Europa. Schlägel Eisen is een van de mijnen die je er nog terugvindt.

25 juli 2022

Delen op Facebook Delen op Twitter

Schlägel Eisen werd in 1873 opgericht en was bijna een eeuw lang actief. De metalen schachtbok 3 dateert dan ook uit de beginjaren van de mijn. Hij werd eind negentiende eeuw gebouwd en is een van de oudst bewaarde torens van het type Promnitz in Duitsland.

Volwandconstructie

Met zijn vakwerkconstructie staat de honderd jaar oude schachtbok in schril contract met de 64 meter hoge toren er naast. De strakke volwandconstructie verklapt dat het om een veel modernere schachtbok gaat. Hij werd pas midden jaren 1980 gebouwd. Maar de steenkoolmijn stond toen al met één voet in het graf.

Gedeeltelijk gesloopt

Vanaf 1990 werd de steenkoolmijn Schlägel Eisen samengevoegd met Zeche Ewald, tien jaar later volgde de definitieve sluiting. De mijn werd in de jaren 2013 gesaneerd. Daarbij werden de losvloergebouwen en een derde schachtbok uit de jaren 1940 afgebroken. De twee andere schachtbokken zijn bewaard en beschermd als monument.

Rondom de voormalige mijn werd een park aangelegd dat doorkruist wordt door de Allee des Wandels, een fiets- en wandelpad op de voormalige spoorlijn. Rondleidingen gunnen je een blik achter de schermen van de machinegebouwen uit 1896.

Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief