Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Zeche Westerholt

10 jaar na de sluiting: op bezoek in Zeche Westerholt

De 2.700 mijnwerkers van de steenkoolmijn Westerholt in Gelsenkirchen kregen in 2008 te horen dat ze niet meer moesten komen. Tien jaar later lijkt de tijd hier te hebben stilgestaan.

23 maart 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

Zelfs in het Ruhrgebied is steenkoolontginning al jaren een aflopend verhaal, met de ene sluiting na de andere. In 2018 wordt zelfs definitief een streep getrokken onder het steenkoolverhaal en sluiten de 2 laatste (ondergrondse) mijnen van Duitsland de poorten.

In Zeche Westerholt, deel van de groep Bergwerk Lippe, wordt sinds 2008 geen steenkool meer bovengehaald. Daarmee was het de laatste actieve mijn in de Duitse stad Gelsenkirchen.

Nochtans was de mijn best productief: 8.000 ton kool haalden de kompels hier dagelijks naar boven. Mijnwerkers bots je er nu niet meer tegen het lijf.

Kleedkamers

In de kleedkamers slingeren links en rechts nog een vergeten badhanddoek en wat helmen met zwarte vegen.

Lampenzaal

Ook in de lampenzaal is de klok blijven stilstaan. Hier werden de batterijen opgeladen van de lampen die de mijnwerkers op hun helm zetten. Gewapend met hun lamp stapten de mijnwerkers via een bovengrondse doorgang verder richting lift naar de donkere ondergrond.

Prikklok

Enkel de kaarthouders voor de tijdsregistratie zorgen nog voor een streepje kleur in de betegelde lampenzaal. Zeker 2.700 moeten het er zijn, eentje voor elke mijnwerker die hier aan de slag was.

Schachttorens

De oude metalen schachtbok 2 is gedemonteerd, ook van de cokesfabriek aan de overkant van de straat vind je niets meer terug: die is begin deze eeuw afgebroken.

Geen geld

Tien jaar leegstand heeft zijn tol geëist: het complex met losvloeren, waar de steenkool uit de liftkooien werd geladen, staat op instorten. Geld blijkt er niet te zijn om het ding op te knappen, dus wil eigenaar RAG het gebouw slopen.

De betonnen schachttoren 3 boven de 1,2 kilometer diepe put lijkt wel voor de eeuwigheid gebouwd en krijgt een nieuwe bestemming.

Rails die naar nergens meer leiden, transportbanden die door de lucht zweven en ateliers waar het gereedschap stof ligt te vergaren: tot er centen gevonden worden om hier woningen en kantoren te bouwen, blijft Zeche Westerholt er verlaten bij liggen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over