Kracht en monumentaliteit
De Malakofftorens kregen hun koosnaampje pas nadat ze niet meer gebouwd werden, namelijk in 1902. Toen nam mijnbouwkundige Wilhelm Koschwitz als eerste de term ‘Malakoff’ in de mond. Die naam verwees naar de bakstenen torens die her en der in Europa uit de grond rezen als herinnering aan de slag bij Malakoff. Het fort van Malakoff was een vestigingswerk in Sebastopol dat tijdens de Krimoorlog een hoofdrol speelde.
Tijdens de slag bij Malachov (of Malakoff) slaagden de geallieerde Franse en Engelse legers er namelijk in om in 1855 de Russen een kopje kleiner te maken. De zege leidde tot de val van Sebastopol, de Russische marinehaven aan de Zwarte Zee, en het einde van de Krimoorlog.
De slag werd in het lang en het breed uitgesmeerd in de westerse media en al snel werd de term ‘Malakoff’ synoniem voor iets onverslaanbaars, voor kracht en monumentaliteit. In het Ruhrgebied zijn vandaag nog dertien zulke Malakofftorens bewaard. Het bekendste voorbeeld van zo’n Malakofftoren in België is het mijnghebouw van Hasard in Cheratte, in Nederland is dat het schachtgebouw van de Oranje-Naussaumijn in Heerlen.