Hoogoven 4 in Longwy

Usine de Senelle

Slapende hoogoven van Longwy

Met de dynamitering van de twee hoogovens van de Usine de Senelle verdwenen in de zomer van 1991 de laatste getuigen van het staalbekken in het Franse Longwy. Of toch bijna.

13 augustus 2022

Delen op Facebook Delen op Twitter

Ten midden van een golfterrein ligt vandaag nog een deel van de hoogoven op zijn zij uitgespreid. Nochtans had het anders kunnen lopen.

Na de sluiting van de hoogovens in 1987 om de fabriek te herwaarderen, maar die werden van tafel geveegd. De twee resterende hoogovens werden opgeblazen, slechts een klein fragment van hoogoven 4 bleef bewaard.

In 2016 werden ook de drie betonnen koeltorens van de voormalige Usine de Senelle opgeblazen en werd een golfterrein aangelegd rondom het relict van de hoogoven.

Staalbekken

Nochtans kende Longwy een rijk staalverleden. Vanaf eind negentiende eeuw streken vier geïntegreerde staalfabrieken neer waaronder de Société des Hauts-Fourneaux de Longwy et de la Sauvage, de Société des Hauts-Fourneaux de la Chiers en Usine de Senelle.

De staalcrisis van de jaren zeventig deed de staalindustrie van Longwy de das om. De ene na de andere fabriek sloot de deuren en werd met de grond gelijk gemaakt. Het stompje van de hoogoven en een handvol relicten op een braakliggend terrein, zijn de enige overblijfselen van de Usine de Senelle. 

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief