Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Fort de Boncelles

Een toren in een weide

Een betonnen ventilatietoren te midden van een weide is het enige wat de aanwezigheid van het fort de Boncelles verklapt in Seraing.

13 januari 2021

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het fort was een van de twaalf versterkingen rond Luik die op het einde van de 19e eeuw gebouwd werden op basis van de plannen van generaal Henri Alexis Brialmont. De forten moesten een Duitse opmars tegenhouden.

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog was de Luikse fortengordel niet opgewassen tegen de zware artillerie waarmee de Duitsers het bestookten. Op 15 augustus 1914 gaf Boncelles zich over.

In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog werd het fort nog versterkt maar de geschiedenis herhaalde zich en het fort viel opnieuw in handen van het Duitse leger, dat het fort als luchtafweerstand gebruikte.

Sporen van het fort

In het vlakbij gelegen Bois de la Marchandise vind je nog een overblijfsel terug van het fort. In deze bunker kreeg de telefooncentrale onderdak.

Voor de rest zit het fort verstopt onder de grond en is het niet meer toegankelijk. Op de plaats waar de grachten lagen, werden woningen gebouwd.

Een museum dat het verhaal vertelde van de militaire geschiedenis rond Luik, ging in 2019 op de fles. Voor het museum staan nog twee oude legertanks geparkeerd.

Delen op Facebook Delen op Twitter