Toegangspoort La Brugeoise

La Brugeoise

Legendarische treinbouwer uit Brugge

Begin twintigste eeuw rees tussen de spoorlijn en het kanaal Gent-Oostende 'La Brugeoise & Nivelles' uit de grond, een constructeur van spoorwegmaterieel.

De werkplaatsen, bestaande uit een staalgieterij, de smederij en het constructieatelier, werden in 1905 in gebruik genomen. De 1.500 werknemers bouwden er onder meer stalen bruggen, schachtbokken voor de steenkoolindustrie en Siemens-Martinovens voor de staalindustrie.

In 1913 versmolt La Brugeoise met Nicaise & Delcuve, een gelijkaardige constructeur uit La Louvière. La Brugeoise verwierf steeds meer faam met de bouw van tram- en treinstellen en werd de hofleverancier van de NMBS, de Belgische spoorwegmaatschappij. Een fusie met de Métallurgiques de Nivelles in 1956 leidde tot een nieuwe naam: Brugeoise et Nivelles (BN).

PCC-trams

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg La Brugeoise et Nicaise & Delcuve de licentie om de Amerikaanse gestandaardiseerde PCC-trams te bouwen voor de West-Europese markt. Onder meer de Gentse stadstrammaatschappij MIVG kocht in 1969 dertig PCC-tramrijtuigen (zie foto) aan bij La Brugeoise.

De groep Brugeoise et Nivelles (BN) viel in 1988 in handen van het Canadese Bombardier. Dat bedrijf werd op zijn beurt overgenomen door de Franse groep Alstom. Vijfhonderd werknemers bouwen er tot vandaag onder meer dubbeldekstreinen en metrorijtuigen. 

Elektriciteitscentrale

Een deel van de historische werkplaatsen kreeg een tweede leven. De vroegere elektriciteitscentrale geeft bijvoorbeeld onderdak aan een evenementenhal. Ook het bakstenen poortgebouw bleef bewaard.

Voor de werknemers die in Sint-Andries wonen, aan de andere kant van het kanaal, werd een voetgangers- en fietsersbrug over het kanaal Gent-Oostende gebouwd. 

Aan de straatkant wordt in 1905 een bakstenen poortgebouw opgetrokken met een centrale doorgang voor auto's en fietsers en twee voetgangersdoorgangen. Het poortgebouw van La Brugeoise is vandaag beschermd als monument.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over