Carels Frères, het latere ACEC

Carels Frères

Carels Frères, het latere ACEC

Constructiewerkplaats Carels Frères (het latere ACEC) in Gent ontpopte zich in de negentiende eeuw tot een van de grootste constructeurs van stoomlocomotieven, -ketels en -pompen.

Charles-Louis Carels schroefde al vanaf 1839 stoommachines in elkaar voor binnen- en buitenlandse bedrijven. De toenemende belangstelling leidde tot een zoektocht naar een grotere werkplaats. Die werd begin jaren 1860 opgericht aan Dok-Noord langs het Handelsdok.

Dieselmotor

Zijn zoon, Gustave Carels, nam in 1873 de leiding van het familiebedrijf over en schakelde nog een versnelling hoger. Onder zijn leiding werd Carels een wereldspeler. Nadat de Duitser Rudolf Diesel de dieselmotor uitvond, was de Carelsfabriek in Gent de eerste die in 1894 een licentie opstreek om zelf dieselmotoren te bouwen. Gustave Carels stond ook aan de wieg van de internationale wereldtentoonstelling in 1913 in Gent. Hij stierf echter twee jaar daarvoor. 

Brouwerij

Begin twintigste eeuw rolden stoomlocomotieven voor het Belgische spoorwegnet van de band, werden stoomtoestellen gebouwd voor Engelse textielfabrieken en een machine voor brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst. 

In de opgeknapte machinezaal van Brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst bleef dit stoomtoestel bewaard. De Carels Frères dreef er een Sulzer-compressor aan die koude lucht in de brouwerij blies, nodig voor de gisting van het bier.

Van Carels tot ACEC

Ondanks zijn wereldfaam, is de naam Carels vandaag uit het straatbeeld verdwenen. Dat komt omdat de firma in 1921 fuseerde met de Société d’Electricité et de Mécanique (SEM). In 1934 werd ook machinebouwer Van den Kerckhove aan de Coupure opgeslorpt door de SEM.

ACEC, voluit de Ateliers de Constructions Electriques de Charleroi, nam deze groep op zijn beurt over in 1960. Sindsdien prijkt het logo van ACEC op de gebouwen. ACEC bouwde elektrische motoren voor trams en walsmotoren voor staalfabriek Sidmar (vandaag ArcelorMittal) in de Gentse haven en dieselalternators (onder licentie van MAN) voor de stedelijke elektriciteitscentrale aan de Ham in Gent.

Einde in 2005

In 1989 werd ACEC ontmanteld en moesten de verschillende vestigingen op eigen benen staan. Voor de Gentse poot viel het doek uiteindelijk in 2005.

Reconversie

De 60 hectare grote site, vanaf de Dampoort tot de Muide, is nu helemaal omgebouwd tot woningen, kantoorruimtes en een winkelcentrum, dat in 2016 als Dok Noord de deuren heropende. Deze fotoreeks dateert van 2012, net voor de grote bouwwerken uit de startblokken schoten.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over