Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Vuurleidingsbunker van MKB Malo Terminus

Batterie Zuydcoote

Puinstort op het strand

Scheefgezakte bunkers, losgeslagen funderingen, ingestorte muurtjes: het strand tussen Leffrinckoucke en Zuydcoote lijkt wel een stortplaats van bunkers. Je vindt er onder meer de Duitse marinekustbatterij Malo Terminus tegen.

26 augustus 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

Frans fort

Aanvankelijk lag hier een versterking die het Franse leger op het einde van de 19de eeuw bouwde. De Fransen hadden immers stilaan genoeg van de Duitse invallen, bijvoorbeeld tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871.

Ze versterkten hun grenzen met forten, zoals dat in Leffrinckoucke. Tot op vandaag vind je de ruïnes ervan terug in de duinen. En op het strand: door de erosie zijn de bakstenen muren na al die jaren weggezakt en ingestort.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog palmde het Duitse leger de Franse versterking zonder verpinken in.

Ze verbouwden het tot de "Batterie Malo Terminus" en breidden het fort uit met onder andere een vuurleidingsbunker, die uitkijkt op het strand, en een radartoren.

Tientallen restanten van de Duitse geschutsbunkers liggen verpreid over het strand. In de duinen schuilt de vuurleidingsbunker. 

De bunkers zijn door de zee losgeslagen van hun funderingen of van de duinen gegleden: een puinstort van beton en bakstenen.

Delen op Facebook Delen op Twitter