Kanonruimte

Batterie Todt

Reuzekanonnen bij Wissant

Net onder Wissant, in Audinghen, gaan we op zoek naar de Batterie Todt. De zware kanonnen in deze vier kanjers hadden een bereik van 55 kilometer, net ver genoeg om Engeland te treffen.

De bunkergordel kreeg de naam van de ingenieur Fritz Todt, het hoofd van de Organisation Todt, die enkele dagen voor de inhuldiging in 1942 om het leven kwam bij een vliegtuigcrash.

Na de Tweede Wereldoorlog bleven de bunkers gewoon staan: met hun 3,5 meter dikke, betonnen muren en daken waren ze amper af te breken. Het meest indrukwekkende restant is toren nummer 4.

Munitiekamers

De ingang van deze bunker leidt je naar de donkere munitiekamers, waarvan de muren beschilderd zijn met boodschappen van het Duitse leger. Sommige ervan zijn gericht aan de Britse premier Winston Churchill ("W.C.").

Sporen van het transportsysteem, om de loodzware munitie aan te voeren, hangen nog aan het plafond.

Kanon

Via uitsparingen in de muren van de munitiekamers werden de granaten naar het hart van de bunker gevoerd: een cirkelvormige ruimte waar het kanon stond opgesteld. Het kanon is verdwenen, enkel het fundament ervan bleef staan.

De rest van de batterij

Genoeg voor bunker 4. Want ook van de overige drie kazematten vind je nog sporen terug.

Bunker n°1 huisvest nu het "Musée du Mur de l'Atlantique Batterie Todt".

Bunker 3 is in 1945 zwaar beschadigd en ligt helemaal aan diggelen, terwijl nummer 2 is uitgerust met een balkon, van waarop je een blik kunt werpen in de bunker.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over