Sonart Studio's in Brussel

Sonart Studio's

Doek valt voor Sonart Studio's van de BRT

Bingewatchen deden je grootouders in de jaren 60 met de rechtbankserie "Beschuldigde, Sta op." Elke bijna 2 uur durende aflevering werd ingeblikt in de tot televisiestudio gepromoveerde bioscoop Sonart Studio. Maar hoe kwam de BRT daar terecht?

22 juni 2017

Delen op Facebook Delen op Twitter

Bij de start van de televisie in België werd één van de twaalf radiostudio's van het Flageygebouw omgebouwd tot een kleine televisiestudio.

Op 31 oktober 1953 ging er de eerste Nederlandstalige rechtstreekse televisie-uitzending door. Maar de studio van amper 90 m² bleek al snel te krap.

Als tijdelijke oplossing - het zou nog tot 1974 duren voor het nieuw omroepgebouw in Schaarbeek klaar was - zendt de NIR programma's uit vanuit een voormalige cinemazaal Sonart in Sint-Pieters-Woluwe.

Vier camera's die gebruikt werden voor de verslaggeving van de Wereldtentoonstelling in 1958, worden hergebruikt in studio Sonart I. 

In de TV-studio met vaste belichting-, klank- en video-apparatuur, wordt vooral fictie opgenomen.

Misdaadserie

Een van de bekendste voorbeelden is "Beschuldigde, Sta op". Het is de eerste misdaadserie op de openbare omroep. In elke aflevering werd een waar gebeurd assisenproces nagespeeld.

Ook de eucharistieviering op zondagochtend werd er opgenomen en rechtstreeks uitgezonden. In een hoek van het gebouw werd een kleine kapel ingericht.

Nieuw leven

De BRT verhuist in 1974 naar de Reyerslaan in Schaarbeek. De installatie in Sonart I werd overgedragen aan het RITS, een hogeschool voor medewerkers voor opname en regie van klank en beeld. Daardoor werden de originele vier camera’s nog enkele jaren nuttig gebruikt buiten de omroep. In het gebouw vinden we nog de overblijfselen van de kleine en grote aula, waar oa. Erik Van Looy en Jan Eelen afstudeerden.

In 2012 neemt het Rits afscheid van Studio Sonart. Het gebouw was oud en afgeleefd, maar een fantastische speeltuin voor studenten.

Er lag veel oude rommel die studenten konden gebruiken. Het labyrintische trappen- en gangenstelsel leende zich tot allerlei mogelijke filmdecors.

"Pure nostalgie"

Ook oud-student Tom Van de Velde heeft veel herinneringen aan het gebouw:

"Ik was art-director van het eindwerk van een studiegenoot. We werkten met de crème de la crème van de Vlaamse acteurswereld: zo hadden we Michaël Pas en Urbanus als cast. Drie weken logeerde ik in een caravan geparkeerd op de binnenkoer om alles rond te krijgen. Studio Sonart is voor mij pure nostalgie."

Internaat

De vroegere filmstudio's worden over enige tijd verbouwd tot school met internaat. Daarmee is het doek gevallen voor een stukje tv-geschiedenis.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief