De mijn van Arenberg

Arenberg

De mijn van Arenberg

Wie Wallers-Arenberg zegt, denkt meteen aan de beruchte kasseistrook in Parijs-Roubaix, maar aan de rand van het bos ligt ook de steenkoolmijn van Arenberg.

De mijn haalt sinds 1903 het zwarte goud van de Noord-Franse steenkoolader boven.

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1954, komen daar nog 2 putten en een kolenwasserij bij: de kolen worden via een ultramodern, 60 meter hoge schachtbok bovengehaald. De wielen bovenaan hebben een diameter van 7,5 meter.

Her en der in Arenberg staat nog oud spoorwegmaterieel uit de mijn te verroesten, waaronder een oude diesellocomotief voor het vervoer van mijnwagens van het merk Decauville, een machinefabrikant van onder meer locomotieven voor smalspoor. De locomotief is uitgerust met een Baudouinmotor.

De ruimte waar de kompels aanschoven om met de liftkooien in de mijn af te dalen. Dat gebeurde eind jaren '80 voor de laatste keer.

De oliecrisis geeft de mijn in de jaren 70 haar tweede adem, maar in maart 1989 komt een einde aan de exploitatie: na 31 miljoen kolen te hebben bovengehaald, sluit de mijn van Arenberg de deuren.

Net niet gesloopt

Aanvankelijk was het de bedoeling de hele mijn met de grond gelijk te maken, maar dankzij de verfilming van het boek "Germinal" in de steenkoolmijn, kroop het door het oog van de naald, blijkt uit een artikel van La Voix du Nord.

Samen met 108 andere steenkoolmijnen- en herinneringen vormt Arenberg het "Nord-Pas de Calais Mining Basin", dat op de lijst Werelderfgoed van UNESCO prijkt.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!