Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Pont Gibus in Wallers

Pont Gibus

Oude spoorbrug bij Wallers

De kasseistrook van Wallers naar Hélesmes speelt elk jaar een glansrol in Parijs-Roubaix. Tot honderd jaar geleden donderden wagons stampvol steenkool boven de kasseistrook.

15 juli 2022

Delen op Facebook Delen op Twitter

De twee brughoofden langs beide zijden van de kasseistrook, de Pont Gibus, is het enige wat nog herinnert aan de spoorweg. De acht kilometer lange lijn verbond twee transportaders in de mijnstreek rond Valenciennes met elkaar: de Ligne de Douai à Blanc-Misseron en de Ligne de Denain à Saint-Amand-les-Eaux.

Steenkoolmijnen

Onderweg passeerden de goederentreinen Fosse Bellevue, en Fosse Lambrecht en Fosse d'Haveluy, steenkoolmijnen die al vroeg in de twintigste eeuw werden opgedoekt.

Wielrenner

De spoorbrug zelf is in de loop der jaren van het toneel verdwenen, enkel beide brughoofden bleven overeind en kregen een nieuwe naam: Pont Gibus.

Gibus is de bijnaam van Gilbert-Duclos Lassalle, een Franse wielrenner die Parijs-Roubaix twee keer op zijn naam mocht schrijven. De naar hem vernoemde kasseistrook en brug doken in 2022 ook op in het parcours van de Ronde van Frankrijk.

Delen op Facebook Delen op Twitter