Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Ruïne van Tintern Abbey

Tintern Abbey

Messingmakers in Tintern Abbey

Aan de oevers van de Wye in Wales rust de kloosterruïne van Tintern Abbey. Net zoals de abdij van Villers-la-Ville in ons land, werd Tintern Abbey bevolkt door monniken van de Cisterciënzer Orde. 

18 februari 2022

Delen op Facebook Delen op Twitter

Daar stoppen de gelijkenissen niet. Tintern Abbey werd gesticht in de twaalfde eeuw, meer bepaald in 1131 of vijftien jaar eerder dan Villers. Maar terwijl de monniken in Villers het uitzongen tot in 1796, toen Franse revolutionairen de kloosterlingen verdreven, werd Tintern Abbey al na vier eeuwen verlaten. In 1536 ontbond de Britse koning Hendrik VIII namelijk alle kloosterordes.

Messing

Het vertrek van de cisterciënzers betekende het begin van het einde. Het loden dak van de abdij werd ontmanteld waardoor de gebouwen blootgesteld waren aan weer en wind.

Bovendien werd de omgeving van Tintern Abbey geïndustrialiseerd. Een plakkaat herinnert dat er in 1568 voor het eerst messing gemaakt werd, een legering van koper en zink.

Romantici

Vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw blies de romantiek Tintern Abbey nieuw leven in als toeristische trekpleister.

Schilders, waaronder William Turner, vereeuwigden de ruïnes van de abdij. Op zijn doek zie je nog de overwoekerde ribgewelven en brokstukken die naar beneden gedonderd zijn. Vandaag is de ruïne opgeruimd en verwelkomt ze jaarlijks 70.000 bezoekers.

Delen op Facebook Delen op Twitter