Leegstaand winkelcentrum Cité Foch

Leegstaand winkelcentrum Cité Foch

Leegstaand winkelcentrum Cité Foch

Franse geallieerden, die na de Tweede Wereldoorlog de Franse sector in West-Berlijn onder hun hoede kregen, bouwden tussen 1952 en 1976 een eigen woonwijk, "Cité Foch", in het Berlijnse Wittenau.

11 januari 2014

Delen op Facebook Delen op Twitter

De wijk is genoemd naar Ferdinand Foch, de Franse geallieerde opperbevelhebber op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Langs de Rue Montesquieu en de Avenue Charles de Gaulle bouwden de Fransen er een eigen school, zwembad, woningen en dit leegstaande winkelcentrum.

Leegloop

Na de val van de Berlijnse muur in 1989 trokken de Franse strijdkrachten zich terug uit Berlijn en stroomde de wijk langzaam leeg.

De sloop van enkele gebouwen keerde begin 2000 het tij, maar kon een gedeeltelijke sluiting van het warenhuis "Cité Foch" in 2006 niet meer verhinderen.

Shopping centrum

De zwanenzang duurde tot 2011, toen ook de laatste winkeluitbaters het gebouw verlieten en Cité Foch leeg kwam te staan.

Sindsdien werd het gebouw gebarricadeerd en bleven de cafetaria, bioscoop, cultureel centrum en fitnessruimte voor altijd dicht.

Afgebroken

Een nieuwe eigenaar ontvouwde in september 2014 zijn plannen: hij wil het hele pand met de grond gelijk maken en er nieuwe woningen bouwen. En zo geschiedde: eind 2016 werd het West-Berlijnse winkelcentrum met de grond gelijk gemaakt.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over