Betonnen mitrailleurspost in een loopgravencomplex

Le Linge

Wandelen door loopgraven en langs mitrailleurposten in de Vogezen

De top van de Linge, een 987 meter hoge bult in de Vogezen, was tijdens de Eerste Wereldoorlog het decor van een bloedige loopgravenoorlog die in luttele maanden aan 17.000 Franse en Duitse soldaten het leven kostte.

Daarmee was de 'Bataille du Linge' in 1915 een van de dodelijkste veldslagen tussen het Duitse Rijk en Frankrijk.

De gevechten begonnen in juli 1915, toen Franse troepen aanvallen lanceerden op de Duitse stellingen bovenop de Linge. De bergtop ligt op het grondgebied van de Elzas en was, net als Lotharingen, sinds de Frans-Duitse oorlog van 1871 Duits grondgebied.

Duizenden doden zonder terreinwinst

Het Duitse leger gaf zich niet zomaar gewonnen en sloeg de Franse aanvallen af door traangas en vlammenwerpers in te zetten. Het Franse offensief werd een fiasco. Langs beide zijden kwamen 17.000 militairen om het leven zonder dat ook maar iemand noemenswaardige terreinwinst was geboekt. Het front stabiliseerde zich uiteindelijk in oktober 1915. Vanaf dan begonnen de legers zich in te graven.

De loopgraven die ze aanlegden, liggen soms slechts luttele meters van elkaar verwijderd. Een bezoek aan het Mémorial du Linge toont je de met prikkeldraad versterkte frontlijn tussen beide loopgravencomplexen en stuurt je door de zwaar versterkte en met betonnen bunkers opgetuigde loopgraven aan Duitse kant. 

Loopgravenstelsel

Wat vandaag nog overblijft van die loopgravenstelsels, is slechts een fractie van de frontlijn in de Eerste Wereldoorlogen. De beide legers stonden hier neus aan neus over een afstand van meer dan 2 kilometers.

Zandgroeve

Ook op de beboste heuvelruggen van de Schratzmaennele tref je her en der nog sporen aan van het front, waaronder aan een vroegere groeve waarvan de zandstenen werden gebruikt voor de bouw van de Dom van Münster.

Duitse troepen zochten beschutting in deze voormalige groeve, Petit Carrière du Schratz. De wanden tonen nog sporen van kogel- en granaatinslagen.

Erboven ligt een Duitse mitrailleurpost ingegraven om de stelling te verdedigen tegen de Fransen.

Betonnen relicten

Ook elders kom je nog voorbij betonnen relicten, ondergrondse tunnels en herken je loopgraven in het landschap.

Duizenden oorlogsslachtoffers

Op de begraafplaats van Baehrenstall, aangelegd in 1930, liggen zo'n 2.438 Duitse oorlogsslachtoffers begraven. Op de Franse begraafplaats van Wettstein werden 3.538 militairen ten ruste gelegd.

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over