Het militair domein met op de achtergrond de koeltorens van de nabijgelegen gascentrale.

AsIAT Vilvoorde

Tweede leven voor een kazerne langs de Zenne

Een verlaten militair domein in Vilvoorde vond vanaf de zomer van 2019 zijn tweede adem. De stad Vilvoorde heeft er Asiat Park aangelegd, bovendien strijkt Horst Festival er jaarlijks neer.

10 juli 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het Belgisch leger onderhield in Vilvoorde onderdelen voor militaire telecommunicatie. Vandaar de naam van het complex: AsIAT, voluit het Arsenaal der Instrumenten en Apparatuur voor Telecommunicatie.

Sluiting

Van militairen geen spoor meer. Begin deze eeuw waren de dagen voor het verouderde AsIAT geteld. In 2008 verhuisden de militairen naar de de kazerne in Peutie.

Het militair complex stond niet meteen leeg: er huisde tijdelijk een Freinetschool en daarna creëerde het Rode Kruis er in opdracht van de federale regering extra opvangplaatsen voor asielzoekers.

Na hun vertrek in 2016, stond AsIAT leeg.

De zomer van AsIAT

Maar niet voor lang. In 2018 kreeg de gemeente Vilvoorde de sleutels van het bijna 6 hectare grote militaire domein.

De stad blies de legerkazerne nieuw leven in en organiseerde er de Zomer van Asiat: concerten, workshops en wandelingen. Ook het driedaagse Horst Festival streek er neer.

Werkplaatsen

Ook al marcheren hier geen militairen meer, toch vind je nog de sporen van hun doortocht, zoals het handvol betonnen loodsen en werkplaatsen.

Verwarming

De centrale stookplaats stuurde de verwarming aan van alle gebouwen. De ketels zijn verstopt onder een laag bluspoeder.

Rijdende commandocentra

In de werkplaatsen konden voertuigen binnen- en buitenrijden om te verbouwen met behulp van een portaalkraan.

Een studiedienst op het domein onderzocht namelijk het ombouwen van militaire voertuigen tot pakweg rijdende commandocentra.

Mess

In de officiersmess, centraal gelegen aan het Paradeplein, konden de militairen de magen vullen. In de zomermaanden van 2019 strijkt hier een zomerbar neer.

Ateliers

Langs de kant van de Mechelsesteenweg strekken zich de meest vervallen gebouwen uit: technische ruimtes met verschillende kantoren, loodsen en een timmeratelier.

Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief