Cartiera Nolli

Cartiera Nolli

Hier kocht de paus zijn papier

Naast zon, zee en strand heeft het Italiaanse kustplaatsje Amalfi ook industriële ruïnes in petto.

17 juli 2017

Delen op Facebook Delen op Twitter

In de vallei van de Canneto-rivier produceren de inwoners van Amalfi sinds de 13de eeuw handgeschept papier uit onder meer fijne stoffen. De voormalige Maritieme Republiek is daarmee een van de eerste papierproducenten in West-Europa.

Vaticaan

De uitmuntende kwaliteit van het handgeschept papier verleidt ook het Vaticaan, dat het als officieel papier gebruikt.

Rond 1700 telt de vallei 11 papierfabrieken en een handvol ijzerproducenten. De rivier zorgt via waterraderen voor de aandrijving van de machines.

Overstroming

De industrialisering vanaf de 18de eeuw maakt een einde aan de gouden jaren van de Amalfitaanse papierindustrie. De moeilijk toegankelijke vallei doet de wegkwijnende industrie ook al geen goed. Toch overleeft de kleinschalige, ambachtelijke productie.

Een overstroming in november 1954 geeft de genadeslag: van de 16 papierfabrieken staan er na de watervloed nog slechts 3 overeind. Net buiten Amalfi bots je op de gevels van een van de overlevenden: de Cartiera Lucibello.

Cartiera Nolli

Dieper in de vallei is de Cartiera Nolli een van de overlevenden, ook al heeft de natuur de ruïnes intussen volledig veroverd. Binnenin de restanten vind je nog vervaagde plafondschilderingen.

Na een afdaling door de duistere trappengangen van de papierfabriek kom je in het hart van de productie. Het water uit de Canneto stroomde door de bassins om de stoffen te reinigen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief