"Welsh Slate" domineerde vanaf 1850 de noordwestelijke economie van Wales. In tientallen groeves werd leisteen losgekapt, zoals in het kleinere Rhos, op een flank van de Moel Siabod-berg in Snowdonia.

Leisteengroeve Linglé
De flank van het bos van Cul du Mont is bezaaid met ruïnes van de leisteengroeve Linglé.
1 augustus 2020
Uit de ondergrondse gangen werd sinds 1869 leisteen gewonnen. Zo'n tachtig werknemers waren er aan de slag.
Recessie
Ondanks de aanleg van de internationale spoorlijn 163A tussen Bertrix en Carignan kende de leisteenindustrie een zware recessie begin 20e eeuw. De ene na de andere groeve werd opgedoekt en in 1929 sloot ook de mijn van Linglé.


Toch wordt er vandaag opnieuw leisteen gewonnen in de streek: de groeve van Babinay werd in 2005 heropend door de Ardoisères d'Herbeumont. Het plein voor de mijn van Winterslag in Genk is bijvoorbeeld aangelegd met leistenen uit deze groeve.
Ruïnes




Van de groeve van Linglé staan nog een handvol ruïnes overeind, waaronder het machinegebouw.
In de gevel is nog een nis te zien waar het beeld van Sint-Barbara stond, patroonheilige van de mijnwerkers.
Vleermuizen

De toegang naar de ondergrondse groeve is een beschermd natuurgebied waar vleermuizen overwinteren dus blijf je er maar beter buiten.
Museum
Op een steenworp van de groeve van Linglé vind je de mijn van Morépire waar vandaag het museum 'Au cœur de l'Aroise' is ondergebracht. Je ontdekt er het verhaal van de ondergrondse ontginning in de streek.

- La biodiversité en Wallonie: Ardoisière de Linglé
- Leisteenmuseum: Au cœur de l'Aroise
Linglé, Herbeumont