houtopslag

Houtloods Parmentier

Houtloods moet wijken vanwege asbest

Dankzij zijn ligging aan het Zeekanaal Brussel-Schelde, ontpopte Vilvoorde zich tijdens het interbellum tot één van de belangrijkste houtimporteurs van het land.

Het kanaal werd geflankeerd door een hele rist havenkranen en houtloodsen. Vandaag is die industriële activiteit bijna volledig uit beeld verdwenen, met uitzondering van de houten opslagloods van Parmentier.

Familiebedrijf

Cèsar Parmentier plantte in 1947 op deze plaats de zaadjes voor zijn familiebedrijf, een houthandel die tot begin eenentwintigste eeuw actief was. De firma importeerde hout uit Finland, Zweden en Rusland en stockeerde het hout in de monumentale loods aan de Houtkaai.

De loods wordt doorkruist door rolrails, waarmee de houten planken werden verplaatst. Om het hout op vrachtwagens te laden, werd een rolbrug ingezet. 

In 1998 kreeg het familiebedrijf echter nul op het rekest toen het een nieuwe milieuvergunning aanvroeg. De houthandel bevond zich in een gebied dat op het gewestplan was ingekleurd als bufferzone. In 2001 werd de weigering bevestigd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant. Daardoor moest het familiebedrijf de deuren sluiten.

Sluikstort en asbest

De monumentale houten loods was al sinds enkele jaren hermetisch afgesloten. Er werd namelijk massaal gesluikstort, brand gesticht en illegalen verstopt door mensensmokkelaars. In 2021 kwam daar nog een asbestprobleem bovenop. 

Zowel de golfplaten op het dak als de bodem blijken vervuild te zijn met asbestvezels. Daarom besliste burgemeester Hans Bonte om de site te saneren. Begin 2024 begon de ontmanteling van houtloods Parmentier.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over