Transfohuisje in Oudenaarde

Liedtspark

Een park vol follies

Het Liedtspark in het Oost-Vlaamse Oudenaarde heeft niet alleen een hele reeks follies in petto, aan de rand van het park vind je ook nog eens een transformatorhuisje dat de contouren kreeg van een middeleeuwse kasteeltoren.

De bakstenen toren in neoromaanse stijl is tien meter hoog en de bliksemschicht net onder de dakrand verklapt zijn functie: dit is een transformatorhuisje waar de Belgische netbeheerder Fluvius hoogspanning doorjaagt en omzet in laagspanning.

EOB

De toren wordt door de Inventaris Onroerend Erfgoed beschreven als een elektriciteitscabine met twee bouwlagen 'met lisenen, spaarvelden en contrasterende witte bakstenen.' Die bakstenen vormen de letters EOB, ofwel de Société d'Electricité de l'Ouest de la Belgique. Deze groep haalde zijn stroom uit de stroomcentrale Intercom uit Zwevegem

Follies in het Liedtspark

Het stroomhuisje is niet het enige fantasietje dat je tegenkomt in deze buurt. Wie het Liedtspark binnenwandelt, wordt meer dan 150 jaar terug in de tijd gekatapulteerd. Liedts, de gouverneur van Brabant en Henegouwen, begon er namelijk vanaf 1860 zijn buitenverblijf te bouwen.

 

Eerst kom je het neorenaissancehuis van baron Liedts tegen uit 1883. De vijfarmige lantaarn die ervoor staat, prijkte ooit op de Markt van Oudenaarde.

Romantische torenruïne

Van Liedts of van nakomelingen van de baron is hier geen spoor meer te vinden. Na Liedts' overlijden gingen zowel het 6 hectare park als zijn kasteel over naar het stadsbestuur. Daar vind je wel nog de follies terug die Liedts liet aanleggen: fantasierijke bouwwerken zonder enige functie.

Zo vind je achter de grote vijver een ronde torenruïne terug. 

Boven het wandelpad strekt zich een boogbrugje uit en flankeert de met klimop overwoekerde toren.

Cementrustiek

Wie de slingerende paden volgt naar de noordwestelijke hoek van het pad, komt nog een tweede merkwaardige brugje tegen waarvan de leuningen op boomstammen lijken. Typische imitaties van de cementrustiek. 

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!