Coverbeeld Atlas van Vergeten België

Atlas van Vergeten België

68 verborgen plaatsen om zelf te ontdekken

Maak kennis met 68 architecturale parels, sporen van de industriële revolutie, uitgerangeerde treinen en vakantieparadijzen die uit ons geheugen gewist zijn.

Het ene monument kreeg, vaak met lange tanden, een herbestemming of groeide uit tot een toeristische trekpleister. Andere gebouwen zijn in een halve eeuw nog niet met een tang aangeraakt of staan op het punt om door hun knieën te gaan. De hele waaier komt aan bod.

Aan de hand van foto's, verhalen en kaarten kom je het relaas te weten achter de puinhopen en parels van weleer.

Het boek is niet meer voorradig.

Reacties

"Een gids naar de verdwenen plaatsen van ons land (ja, óns land), naar de verhalen achter de brokstukken. Een gids die onder het banale de gelaagdheid ontwaart. Een pakkend en belangrijk boek." − Sophie De Schaepdrijver

"Dit boek haalt roest, overwoekerende natuur en geheugenverlies van de geschiedenis weg. Het helpt ons om te beseffen wat ons heeft gemaakt tot wat we zijn. En dat kunnen we maar beter niet vergeten." − Marc Reynebeau

"De auteurs hebben gedaan wat hoort: kniehoog tussen onkruid en smurrie hebben ze het allemaal in beeld gezet en ons de relevante vraag gesteld: wat doen we met deze karkassen van ons verleden?" − Johan Op de Beeck

  • 224 bladzijden
  • Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts
  • ISBN 9789463932431

Enkele veelgestelde vragen

Waarover gaat de Atlas van Vergeten België?

Het boek vertelt het verhaal van 68 vergeten monumenten in ons land: van een vernielde abdij, uitgerangeerde treinen, brokstukken van architecturale hoogvliegers tot de sporen van de industriële revolutie.

Welke locaties komen aan bod?

Onder meer de buizen- en steenbakkerij Dumoulin komt aan bod, dat in de rubriek 'Verdwijnend België' van 'Iedereen Beroemd' te zien was. Maar je krijgt ook meer tips en locaties om te ontdekken, zoals het Volkshuis van Victor Horta, ons vergeten buurland Moresnet en betonnen mijnkolossen in de Borinage passeren de revue.

Kan ik alle plaatsen vrij bezoeken?

Niet alle plaatsen zijn zomaar toegankelijk. Wel kan je ze bezoeken tijdens bijvoorbeeld een rondleiding, een open monumentendag of spreekt alleen al hun buitenkant tot de verbeelding. Met de adresgegevens, praktische info, kaarten, foto’s en verhalen kan je zelf ter plaatse gaan.

Hoeveel plaatsen in mijn provincie komen aan bod?

In elke provincie vonden we vergeten monumenten terug: West-Vlaanderen (4), Oost-Vlaanderen (12), Antwerpen (5), Limburg (4), Vlaams-Brabant (6), Brussel (6), Henegouwen (11), Luik (5), Luxemburg (2), Waals-Brabant (4) en Namen (6).

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!