Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Het leeggelopen zwemblad Blub

Zwemblad Blub

Zwemmen tussen de ratten in Blub

Sinds 2005 staat het zwembad Blub in het Berlijnse Neukölln droog. Gewelddadige jeugdbendes, ratten en hygiëneproblemen leiden tot de ondergang.

10 augustus 2016

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het bijhorende saunacomplex zingt het nog tot 2012 uit, daarna valt het ten prooi aan toeristen, avonturiers en daklozen. "Je kunt amper nog van een verlaten plaats spreken", schrijft de Duitse krant Welt in 2015.

Uitgebrand

Ook vandalen ontdekken Blub. Geen ruit is nog heel, op 21 juli 2016 vernielt een zware brand de houten dakstructuur. De foto's van het overdekte gedeelte hieronder dateren dan ook van voor deze brand.

Populairste zwembad van West-Berlijn

Blub, dat staat voor Berliner Luft- Und Badeparadies, opent in 1985 de deuren. Het groeit uit tot een van West-Berlijns populairste zwembaden, met meer dan een half miljoen bezoekers per jaar.

Ratten

Het vlakbij gelegen Teltowkanal zorgt er in 2002 voor dat er ratten in het complex opduiken, schrijft de krant Tagesspiegel.

Dat, een lading vervelende jeugdbendes en het gebrek aan hygiëne in de sauna's, doen de bezoekersaantallen kelderen. Blub duikt op in de top 100 van minst coole plaatsen in Berlijn. Op 1 februari 2005 valt definief het doek voor het zwembad.

Toekomstmuziek

De dagen voor wat er nu nog overblijft van Blub, zijn geteld. Begin 2017 ruimt het complex plaats voor een nieuwbouwproject met 450 woningen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over