Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Half gesloopt huis in het Zandeken

Zandeken

Zand erover: Zandeken van de kaart

De wijk het Zandeken in Evergem is vanaf 2006 van de kaart geveegd om plaats te ruimen voor de uitbreiding van de Gentse haven en het Kluizendok.

1 juni 2006

Delen op Facebook Delen op Twitter

In 1976 lag de sloop van het Zandeken voor de eerste keer op tafel. Het bleef 30 jaar stil over de sloopplannen, maar na de aanleg van het Kluizendok kwamen de onteigeningen in 2005 in een stroomversnelling.

Afbraak

De eerste woningen verdwenen vanaf juni 2006 onder de sloophamer.

Tegen 2008 bestond het spookdorp Zandeken alleen nog in de geschiedenisboeken. De afbraak kostte het Vlaams gewest zo'n anderhalf miljoen euro.

Award

Gek genoeg won de Gentse haven in 2015 een prijs voor "de wijze waarop de ontwikkeling van de Gentse haven wordt verzoend met leefbare dorpen en wijken rondom het havengebied."

Ruïnes

Inwoners van de wijk die bij de start van de sloopwerken in 2006 in hun huis bleven wonen, leefden bijna 2 jaar lang tussen puin, half gesloopte huizen, bulldozers en door onkruid overwoekerde trottoirs.

Industrie

Naast een honderdtal gezinnen moesten er ook kmo's opkrassen.

Voor een tiental land- en tuinbouwbedrijven betekent de sloop het einde van hun activiteiten op het Zandeken.

Van de kaart

De wijk strekte zich uit over de Hoogstraat, Zandeken, de Lage Avrijestraat, Hultjen en Het Zand. Allemaal straten die, samen met de woningen, van de kaart gegomd zijn.

Laatste inwoner(s)

Op 31 juli 2008 trok de allerlaatste inwoner van de wijk de deur achter zich toe, afgezien van de tientallen achtergebleven katten.

Café zonder bier

Op de hoek van de Hoogstraat en het Zandeken heette café De Nachtegaal je welkom in de wijk. Al in 2006 stond het te verkommeren, maar het bleef een van de langst overblijvende herinneringen aan het Zandeken, toen het in 2008 onder de sloophamer verdween.

Na de sloop van alle woningen verdween ook de resterende infrastructuur zoals elektriciteitsmasten. Straten werden uitgebroken en van de wijk is elke spoor verdwenen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over