Kunsthaus Tacheles

Ontruimd kunsthuis Tacheles

Het Kunsthaus Tacheles, temidden de joodse wijk aan de Oranienburger Strasse in Berlijn, sloot in september 2012 definitief de deuren. De sluiting lokte veel protest uit, het kunstencentrum lokte jaarlijks zo'n 400.000 bezoekers.

13 september 2006

Delen op Facebook Delen op Twitter

Tacheles opende in 1909 de deuren als het warenhuis Friedrichstraßenpassage, in 1928 trok AEG de gebouwen in om er haar producten voor te stellen en klanten te helpen. Midden jaren dertig zwaaiden leden van de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei er de plak en in 1941 trok het centraal bestuur van de SS erin.

Niet echt een verrassing dus dat het gebouw zwaar beschadigd raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadien, in de DDR-periode, verkommerde het gebouw en werden verschillende delen afgebroken, waardoor slechts een klein deel van het oorspronkelijke warenhuis overeind bleef.

Bezetting

In 1990, na de val van de Muur, plande de stad Berlijn het gebouw te slopen, maar dat was buiten het Künstlerinitiative Tacheles gerekend, die het gebouw bezette. De (internationale) kunstenaars installeerden in de ruïnes hun ateliers, in de open vlakte pootten ze allerlei kunstwerken en een terras neer en je kan er naar de bioscoop. Tacheles werd uitgeroepen tot een historisch architecturaal monument omwille van de bijzondere staalcontructie.

Symbolische euro

In 1998 kocht de Fundus-groep het terrein op, de organisatie kwam met de kunstenaars een huurverdrag overeen dat tot eind december 2008 geldig was: voor een symbolische euro per vierkante meter konden ze de gebouwen huren. Een verlenging van die overeenkomst bleek niet mogelijk te zijn en nu dreigt bovendien de sluiting wegens gebrek aan financiële middelen. Tegen eind juli 2010 zou het gebouw gerechtelijk ontruimd worden, schrijft de Duitse stadskrant Berliner Morgenpost.

De HSH Nordbank heeft wegens het geldgebrek een voorschot gegeven zodat de ontruimingsprocedure kan plaatsvinden, legt de Morgenpost uit, maar daardoor is de bank nu ook de bewindvoerder over het gebouw, en niet langer de Tacheles-kunstenaars. Normaalgezien zouden die verder de ruimtes kunnen blijven gebruiken, maar doordat het huurcontract sinds eind 2008 niet meer bestaat, hebben ze dat recht niet.

Op 5 april 2011 aanvaardde de helft van de bezetters van het gebouw (tientallen kunstenaars, de bioscoopuitbater en het café die de krachten gebundeld hebben in de Groep Tacheles) een bod van een miljoen euro van een anonieme donor om het gebouw te verlaten. Tachtig andere kunstenaars blijven in het gebouw. Na het vertrek van de Groep Tacheles is alvast het hele buitenterras, het restaurant en de bioscoop opgedoekt.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Advertenties