Het park van het Oost-Vlaamse Lede is al sinds 1200 de uitvalsbasis van de Heren van Lede. Ze lieten er een riant slot bouwen en kregen in 1633 promotie, toen ze de titel van markies kregen.

Kasteel van Mesen
In het Oost-Vlaamse Lede schitterden tot 2010 de statige vleugels van het kasteel van Mesen, een school met internaat van het Koninklijk Gesticht van Mesen.
12 december 2005
Tot een eeuw geleden was het Koninklijk Gesticht in het West-Vlaamse Mesen gevestigd. Maar de zware gevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog maakten de gebouwen met de grond gelijk. Daarop verhuisde de stichting naar het Oost-Vlaamse Lede, waar de schoolpoorten in 1919 weer openzwaaiden. Op de schoolbanken zaten vooral behoeftige kinderen en weeskinderen van militairen.



Sluiting
De stichting beheerde een elitiar internaat waar de voertaal Frans was. Maar beetje bij beetje verloor het internaat haar glans. De banken telden steeds meer lege plaatsen en nieuwe taalwetgeving was de druppel. Toen enkel nog Nederlandstalig onderwijs toegelaten was in Vlaanderen, sloot de stichting van de ene op de andere dag de deuren in 1969.

Kapel
Het Koninklijk Gesticht van Mesen probeerde haar gebouw te slijten in de hoop met de opbrengst haar sociale opdracht te kunnen verderzetten. Maar het hoge prijskaartje voor de aankoop en restauratie van de gebouwen temperden al snel het enthousiasme. Een poging om de gebouwen, waaronder de kapel, te beschermen, werd op vraag van het gesticht zelf vernietigd. Niets stond de jarenlange aftakeling nog in de weg.



Het sprookjesachtige kasteel van Mesen stond jarenlang te vervallen en werd volledig geplunderd. De kapel en zijn aanpalende vleugels werden in 2010 gesloopt. Op het vrijgekomen terrein verrees een woonzorgcentrum.
Kasteeltoren

De oostelijke schoolvleugel met zijn kasteeltoren ging in 2014 voor de bijl. Alleen het markizaat, dat deel uitmaakte van het schoolcomplex, werd geconsolideerd als ruïne.
- Inventaris Onroerend Erfgoed: Koninklijk Instituut van Mesen
- Lede: Park van Mesen
Kasteeldreef, Lede