De trappen naar de Wereldvakbeurs in Berlijn

Wereldvakbeurs in Berlijn

Trappen naar nergens

Borsig, Bamag, Berliner  Maschinenbau, Siemens & Halske en AEG zetten in 1879 een Wereldvakbeurs op touw in hun thuisbasis Berlijn. Bezoekers aan deze beurs maakten kennis met de nieuwste technologische snufjes.

Constructeur Siemens & Halske schoot tijdens de  technologiebeurs de hoofdvogel af met een demonstratie van de eerste elektrische locomotief ter wereld. De motor werd aangedreven via gelijkstroom met een spanning van 150 Volt die werd afgenomen via een in de sporen geïsoleerde ijzeren staaf.

De bestuurder zat wijdbeens op het motorrijtuig. Aan boord van de drie openluchtwagons was telkens plaats voor zes passagiers. Tijdens de 4 maanden durende expo vervoerde het treintje 86.000 passagiers over het 300 meter lange parcours (Foto Publiek Domein).

De technische sensatie reisde nadien verder naar Brussel  en Frankfurt am Main. Vandaag staat de elektrische locomotief uitgestald in het Deutsches Museum in München, maar van de Wereldvakbeurs in Berlijn is bijna elk spoor uitgewist. Bijna. Want vlak bij Hauptbahnhof vind je nog het enige restant ervan terug: een schots en scheve trappartij.

De tentoonstellingsgebouwen zijn ofwel afgebrand of in de jaren '50 afgebroken om plaats te ruimen voor het treinstation. Zo gaat dat in Berlijn.

Trappen

Het expoterrein zelf is tussen 2007 en 2008 heraangelegd als stadspark. Het enige dat je nog terugvindt van de vakbeurs zijn de trappen. Vanuit het Lehrter Stadbahnhof stapten de bezoekers langs deze 10 meter brede trappartij het beursdomein op. Twee leeuwenbeelden die de trappen flankeerden, zijn in 2008 verhuisd naar het Neues Museum.

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!