Expo 58 in Brussel

De achterblijfsels van Expo 58

Expo 58 heeft op alle mogelijke manieren zijn stempel gedrukt op Brussel. Denk maar aan de heraanleg van de Kleine Ring en het Atomium. Maar wat blijft er nog van over op het terrein van de wereldtentoonstelling zelf?

10 februari 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het Ossegempark, aan de rand van de Heizel, is de place to be. In het verlengde van de Loopbruglaan vinden we de aanzet terug van de betonnen passerel, een 340 meter lange brug boven het Ossegempark.

Passerel

Bovenop herken je nog de kiezeltegels en balustrades uit die tijd, de rest ervan is eind jaren 60 gesloopt omdat de onderhoudskosten te hoog opliepen.

Parkbruggen

Twee bruggen flankeren elkaar in het Ossegempark. De oudste dateert van de Expo 35 in Brussel en hergebruikt werd in 1958.

Voor Expo 58 werd een nieuwe brug gebouwd die bezoekers vanaf de Atomiumlaan naar de passerel op het einde van de Loopbaanbrug dirigeerde.

Amerikaans theater

Het cirkelvorige Amerikaans Theater vind je terug in een uithoek van het Ossegempark. Deze Apple Campus in het klein was het paviljoen van de Verenigde Staten. Na Expo 58 vonden de opnamestudio's van de voormalige BRT hier onderdak.

Dakpannen

Op een boogscheut van het Atomium, in de Atomiumlaan, kom je deze halve bol tegen. Dit was het paviljoen van het Kortrijkse Dakpannenkantoor, een ontwerp van Geo Bontinck, waar je nu de honger kunt stillen.

Beneluxpoort

Op de hoek van de Eeuwfeestlaan en de Heizelstraat tref je nog een restant aan van één van de tien grote toegangspoorten van Expo 58: de Beneluxpoort. In het ronde paviljoen zetelde een infobalie en konden bezoekers hun toegangsticket op de kop tikken.

Sinds 2000 stond het blauwe paviljoen te verkommeren, maar Stad Brussel heeft het opgeknapt en installeerde er een ontmoetingsplek voor senioren.

Voetgangersbrug

In het oosten was de wereldexpo te bereiken via de tramterminal Esplanade. De trappen leidden bezoekers naar de brug over de snelweg.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief