Lostoren langs de Vaart in Leuven

Lostoren

De laatste lostoren van Leuven

De lostoren langs de Vaart in Leuven was niet alleen dagelijks in prime time te zien in de begingeneriek van de serie Thuis, hij was ook de enige die nog overblijft in het havenlandschap. Begin 2023 werd Leuvens laatste lostoren echter afgebroken.

20 januari 2023

Delen op Facebook Delen op Twitter

De lostoren werd in 1956 gebouwd in opdracht van de voormalige veevoederfabrikant Usines L. Vandenbergh. Schepen meerden aan bij zo'n lostoren, waarop de inhoud van het schip werd leeggezogen door een graanzuiger.

Via de lostoren en een loopbrug boven de Aarschotsesteenweg bereikte het graan de silo's waar het werd opgeslagen voor verwerking.

Slapen langs de Vaart

Stad Leuven werd in 2016 eigenaar van de lostoren nadat die al jaren niet meer in gebruik was. Vastgoedontwikkelaar Miss Miyagi toverde verschillende scenario's voor een nieuwe bestemming tevoorschijn, van werkruimten over een microbrouwerij tot een bescheiden hotelkamer zoals in het Brugwachtershuisje in Amsterdam.

De Vlaamse Waterweg vond niet-watergebonden activiteiten echter geen goed idee, terwijl het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer bedenkingen had bij de verkeersveiligheid op de gewestweg.

Doodlopend spoor

Een nieuwe bestemming voor de lostoren belandde daardoor op een doodlopend spoor. In het weekend van 20 tot 22 januari werd de lostoren afgebroken.

Ook de loopbrug en de betonnen loskade gaan voor de bijl. Na de afbraak wordt de vrijgemaakte oever van de Vaart heraangelegd.

Usines de Stordeur

Zo verdwijnt ook de laatste lostoren langs de Vaart. Even verderop, ter hoogte van de in 2004 gesloopte Usines de Stordeur, werd een gelijkaardige constructie in 1998 met de grond gelijk gemaakt nadat een vrachtwagenbestuurder met zijn opengeklapte kraan tegen de laadbrug knalde.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief